Rusko podá na Ukrajinu žalobu pre nesplatenie eurobondov

NETKY.SK • 1 Január 2016, 14:38 • 2 min
Rusko podá na Ukrajinu žalobu pre nesplatenie eurobondov

MOSKVA - Rusko podá proti Ukrajine žalobu na súde, keďže Kyjev do 31. decembra nesplatil Moskve eurobondy v hodnote 3 mld. USD a úroky v sume 75 mil. USD.

slovakia

left justify in out

Uviedlo to vo štvrtok večer ruské ministerstvo financií. Ide o eurobondy, ktoré koncom roka 2013 emitovala vláda bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a celú emisiu kúpilo Rusko.


Ruský rezort financií oznámil, že príslušnú žalobu podá na anglický súd v súlade so zavedenými postupmi. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk však opakovane vyhlásil, že Ukrajina eurobondy, ktorých splatnosť bola 20. decembra, neuhradí a Kyjev je pripravený viesť súdny spor. Možný termín odkladu úhrady uplynul vo štvrtok.


Ukrajina, ktorá dosiahla dohodu so súkromnými veriteľmi o reštrukturalizácii svojich dlhov, trvá na tom, že eurobondy kúpené Ruskom sú komerčným dlhom a preto Kyjev nemôže ponúknuť Rusku lepšiu dohodu ako iným veriteľom. Moskva tvrdí, že predaj eurobondov bol oficiálnou medzištátnou pôžičkou a nevzťahuje sa na ňu dohoda Kyjeva so súkromnými veriteľmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies