Rusko očakáva, že Ukrajina mu splatí dlh koncom tohto roka

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 14:32 • 2 min
Rusko očakáva, že Ukrajina mu splatí dlh koncom tohto roka

MOSKVA - Rusko nerokuje s Ukrajinou o reštrukturalizácii jej dlhu a Moskva očakáva, že jej Kyjev splatí svoj dlh v termíne, teda koncom tohto roka.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes štátny tajomník ruského ministerstva financií Sergej Storčak.

 

Podľa Storčaka je postoj Ruskej federácie v tejto otázke nemenný. "V súčasnosti o tejto záležitosti (s Ukrajinou) nerokujeme," povedal. Zároveň dodal, že ani samotná Ukrajina neposlala Moskve žiadosť o prípadné začatie rozhovorov o reštrukturalizácii dlhu. Zopakoval tak vyjadrenia ruského ministra financií Antona Siluanova, ktorý ešte koncom marca oznámil, že Rusko nebude od Ukrajiny žiadať predčasné splatenie dlhu, no neplánuje diskutovať ani o reštrukturalizácii.

 

Moskva sa v decembri 2013 dohodla s bývalou ukrajinskou vládou na znížení ceny plynu pre Ukrajinu zhruba o tretinu a zároveň na 2-ročnej finančnej pomoci Kyjevu potom, ako Ukrajina a Európska únia v novembri nepodpísali asociačnú dohodu.

 

Moskva v rámci pomoci plánovala odkúpiť ukrajinské dlhopisy celkovo za 15 miliárd USD (13,85 miliardy eur). Do konca decembra 2013 kúpili Rusi prvé eurobondy v hodnote 3 miliardy USD, neskôr však Ukrajinci vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča zosadili a vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sa prudko zhoršili. Zvyšných 12 miliárd USD už Rusi Ukrajincom neposkytli.

 

Ukrajinská vláda v sobotu (4. 4.) schválila štruktúru operácie na reštrukturalizáciu dlhu. Ako informovalo ministerstvo financií, cieľom je úspora 15,3 miliardy USD. Kyjev sa momentálne chystá na začatie rokovaní o rýchlej výmene dlhu s investormi, medzi ktorých patria napríklad Franklin Templeton, PIMCO a Blackrock. Tento dlhový swap je súčasťou záchranného balíka v celkovej hodnote 40 miliárd USD, ktorý v marci schválil Medzinárodný menový fond (MMF).

 

Podľa ministerstva Kyjev chce, aby dohoda bola hotová do konca mája, kým MMF v júni začne kontrolu priebehu záchranného programu. Ministerstvo financií nezverejnilo detaily, aké podmienky Kyjev v rámci rokovaní predloží investorom. Rokovania sa pôvodne mali začať už minulý týždeň, ale veritelia vyhlásili, že Ukrajina ešte neposlala majiteľom dlhopisov reštrukturalizačné návrhy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies