Dnes v Prahe sa stretli premiéri V4 a zástupcovia západného Balkánu

NETKY.SK • 12 September 2019, 19:01 • 2 min
Dnes v Prahe sa stretli premiéri V4 a zástupcovia západného Balkánu

PRAHA - Krajiny V4 majú záujem privítať ďalších nových členov Európskej únie a plne podporujú otvorenie prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom ešte počas tohto roku. Premiér SR Peter Pellegrini to vyhlásil na Pražskom hrade po stretnutí predsedov vlád spoločenstva a lídrov krajín z Balkánu.

slovakia

left justify in out

Vyšehradská štvorka sa preto bude podľa neho snažiť presvedčiť aj ostatné krajiny Európskej únie o rozšírení spoločenstva smerom an Balkán. Pre EÚ to nebude predstavovať nebezpečenstvo. Premiér SR je skôr názoru, že západný Balkán predstavuje do budúcna pre EÚ strategickú investíciu. Slovenského premiéra teší, že nové portfólio rozširovania EÚ bude mať na starosti maďarský komisár. Podľa jeho slov je to tá najoptimálnejšia kombinácia: eurokomisár, ktorý pochádza z regiónu a ktorý je pozitívne naklonený ďalšiemu rozširovaniu EÚ.

 

img

 

 

 

Na dnešnom stretnutí lídri V4 prijali deklaráciu, v ktorej vyjadrujú spoločné presvedčenie, že politika rozšírenia Európskej únie je najúčinnejším nástrojom podpory stability, bezpečnosti, demokracie a prosperity na západnom Balkáne. Premiéri dúfajú, že už v októbri bude možné otvoriť prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom a urýchliť rozhovory so Srbskom a Čiernou Horou.

 

img

 

Hlavnými témami rokovaní boli aktuálne európske otázky ako zloženie novej Európskej komisie, viacročný finančný rámec po roku 2020, finančná stabilita či situácia okolo brexitu, teda vystúpenia Británie z EÚ naplánovaného na 31. októbra.

 

"K tomu môžem potvrdiť, že Slovensko si tak, ako aj kolegovia z V4 želá, aby nenastal brexit bez dohody a našlo sa riešenie, ktoré nezatrasie s európskou ekonomikou," povedal slovenský premiér.

 

img

 

Témou rokovaní na Pražskom hrade bol aj prístup k riešeniu klimatických otázok. Podľa Pellegriniho na jednej strane je dôležité, aby EÚ bola lídrom v boji proti klimatickým zmenám, ale na druhej strane musí motivovať iné časti sveta mimo Únie. V tejto súvislosti český premiér Andrej Babiš pripomenul blížiacu sa klimatickú konferenciu v New Yorku, na ktorej sa zúčastní ako jediný z premiérov V4.

 

img

 

Partneri diskutovali aj o téme migrácie. Podľa Pellegriniho sa lídri V4 zhodli, že "riešenie migrácie nemôže byť len v rukách EÚ, teda nemôže to byť stratégia EÚ, ale európska stratégia." V tomto kontexte potrebujú zásadnú kooperáciu krajín západného Balkánu. Partneri týchto krajín podľa slovenského premiéra deklarovali, že budú rovnako spolupracovať aj pri riešení ďalších migračných tlakov.

 

img

 

Do Prahy pricestovala srbská premiérka Ana Brnabičová, premiéri Albánska Edi Rama, Bosny a Hercegoviny Denis Zvizdič, Čiernej Hory Duško Markovič a Severného Macedónska Zoran Zaev.

 

img

 

 Kosovo účasť svojho vysokého predstaviteľa v stredu odvolalo. Reagovalo tak na výroky českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý po stredajšom stretnutí so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom v Belehrade hovoril o možnom zrušení uznania samostatného Kosova. Kosovo, ktorého nezávislosť mnohé krajiny vrátane Slovenska neuznávajú, zastupoval chargé d'affaires Arber Vllahiu z veľvyslanectva v Prahe.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies