Obžalovaný z havárie MH17 sa chce dostaviť pred súd

NETKY.SK • 29 September 2020, 16:39 • 2 min
Obžalovaný z havárie MH17 sa chce dostaviť pred súd

MOSKVA - Obžalovaný v prípade havárie malajzijského Boeingu na východe Ukrajiny uviedol, že do zostrelenia lietadla nebol zapojený a chce osobne vystúpiť pred holandským súdom, aby vysvetlil svoj postoj.

slovakia

left justify in out

Chce vysvetliť svoju verziu

Jeden zo štvorice obžalovaných v prípade zostrelenia lietadla linky MH17 Oleg Pulatov, popiera akúkoľvek účasť na tomto čine a osobne chce súdu vysvetliť svoju verziu udalostí. Uviedli to jeho právne zástupcovia pre denník De Volksrant.

 

Podľa právnikov navštívili svojho klienta prvýkrát počas návštevy Ruska. Predtým to bolo ťažké urobiť kvôli obmedzeniam uvaleným v dôsledku pandémie. Počas rozhovoru s právnikmi Pulatov uviedol, že sa nezúčastnil leteckej katastrofy.

 

"Náš klient nám povedal, že sa nezúčastnil na ničom, čo by súviselo so zabezpečovaním prevádzky raketového systému Buk vrátane vydania rozkazu vystreliť raketu na lietadlo malajzijských aerolínií," uviedla Sabine ten Doesschateová, ktorá je jedným z obhajcov obžalovaného.

 

 

Podľa Pulatova nemal nič spoločné s ochranou a prepravou raketového systému Buk a nemohol vydávať príkazy ľuďom, ktorí riadili protilietadlový raketový systém. Ten Doesschateová potvrdila, že jej klient sa zúčastnil nepriateľských akcií na Donbase, ale "osobne nevie, čo spôsobilo katastrofu MH17". Je si istý, že on ani osoby pod jeho velením sa na ničom takom v inkriminovanom čase nepodieľali.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na súde v prípade MH17 predložili dôkazy o tom, že lietadlo zostrelila raketa Buk

 

Advokátka tiež uviedla, že Pulatov by chcel osobne vysvetliť svoju pozíciu na súde. Jeho obhajcovia mu však neodporúčajú, aby cestoval do Holandska, "pretože potom bude uväznená nevinná osoba".

 

"Spoločne s naším klientom sa pokúsime stanoviť čas a spôsob, akým bude svoj príbeh môcť vyrozprávať," uviedla.

 

Vyšetrovanie prípadu MH17

Dňa 17. júla 2014 na východe Ukrajiny havaroval Boeing 777 dopravcu Malaysia Airlines. Let MH17 smeroval z Amsterdamu do Kuala Lumpur, keď ho zostrelila raketa. Na palube lietadla bolo 298 ľudí, všetci v dôsledku havárie zomreli.

 

img

 

Vyšetrovanie leteckej katastrofy uskutočnil tím medzinárodných vyšetrovateľov z Holandska, Belgicka, Austrálie, Ukrajiny a Malajzie. Trvalo takmer šesť rokov.

 

Vyšetrovatelia tvrdia, že protilietadlový raketový systém Buk, použitý na zostrelenie lietadla, pochádzal z ruskej vojenskej základne nachádzajúcej sa hneď za hranicou Ukrajiny. Tiež ukazujú, že proruské separatistické sily na východe Ukrajiny boli pred útokom na lietadlo v častom kontakte sa s predstaviteľmi vlády v Moskve.

 

Moskva však akýkoľvek podiel viny na zostrelení malajzijského lietadla odmieta.

 

Zo zostrelenia lietadla sú obžalovaní traja Rusi Sergej Dubinskij, Oleg Pulatov a Igor Girkin a Ukrajinec Leonid Charčenko. Podľa vyšetrovateľov všetci súvisia s presunom rakety Buk, ktorou bol údajne zostrelený malajský Boeing.

 

Súd s obvinenými sa začal v Holandsku v marci tohto roku, koná sa v ich neprítomnosti. Zo štyroch obžalovaných využil pomoc právnikov iba Pulatov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona