Rusko: Medvedev omilostil štvoricu za prepustenie 10 ruských špiónov v USA

NETKY.SK • 9 Júl 2010, 07:19 • 2 min
Rusko: Medvedev omilostil štvoricu za prepustenie 10 ruských špiónov v USA

Rusko: Medvedev omilostil štvoricu za prepustenie 10 ruských špiónov v USA

slovakia

left justify in out

img

Ruský prezident Dmitrij Medvedev podpísal dekrét o udelení milosti pre štyroch mužov uväznených pre spoluprácu so západnými tajnými službami. Informovala o tom dnes prezidentská kancelária.
      Štvorica bude prepustená výmenou za desiatich ruských špiónov, zadržaných v Spojených štátoch, uviedla tlačová agentúra RIA Novosti.
      Milosť sa vzťahuje na Igora Suťagina, Alexandra Zaporožského, Gennadija Vasilenka a Sergeka Skripala.
      Všetci štyria sa obrátili na ruského prezidenta so žiadosťou o prepustenie potom, ako sa priznali ku zločinom proti ruskému štátu, uviedla tlačová tajomníčka Kremľa Natalia Timakovová.
      Desať odhalených ruských agentov sa vo štvrtok na súde v New Yorku priznalo k ilegálnej činnosti v prospech zahraničnej vlády. Zo Spojených štátov by mali byť v krátkom čase deportovaní. Vzájomná výmena špiónov medzi USA a Ruskom je najväčšou od konca studenej vojny.
      Spolu s oznámením o milosti sa Moskva zmienila o "novom duchu rusko-amerických vzťahov a vysokej úrovni vzájomného porozumenia prezidentov oboch krajín".
      Omilostený vedec a vojenský analytik Igor Suťagin  bol v apríli 2004 odsúdený na 15-ročné väzenie za vyzradenie štátnych tajomstiev americkej CIA. Suťagin trval na svojej nevine s tým, že poskytnuté informácie boli dostupné z verejných zdrojov.
      Bývalého plukovníka ruskej zahraničnej tajnej služby Alexandra Zaporožského odsúdili v roku 2003 na 18 rokov za špionáž v prospech Spojených štátov.
      Gennadij Vasilenko je bývalý agent KGB zatknutý v roku 1998.
      Sergeja Skripala ako bývalého plukovníka vojenského spravodajstva odsúdili v roku 2006 na 13 rokov za mrežami za špionáž pre Britániu. Údajne poskytol informácie o desiatkach bývalých kolegov pôsobiacich v Európe.

Zdroj: TASR/ Ria Novosti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies