Rusko kritizuje plán Prištiny obsadiť hraničné priechody na severe Kosova

NETKY.SK • 16 September 2011, 16:19 • 2 min
Rusko kritizuje plán Prištiny obsadiť hraničné priechody na severe Kosova

Rusko kritizuje plán Prištiny obsadiť hraničné priechody na severe Kosova

slovakia

left justify in out

img

Rusko vyslovilo v noci nadnes kritiku na plánované obsadenie hraničných priechodov na severe Kosova zo strany kosovskej polície a colníkov.
Ruskí diplomati sa na zasadaní Bezpečnostnej rady OSN postavili za ostré výhrady Srbska, ktoré varovalo pred "jednostranným a medzinárodnému právu odporujúcim" pokusom Prištiny zmeniť štatút Kosova, informovali podľa agentúry DPA diplomatické zdroje.
Francúzsko obvinilo Belehrad, že sa snaží umelo vytvoriť krízu, informoval srbský spravodajský server RTS.
Srbský minister zahraničných vecí Vuk Jeremič na zasadaní rady upozornil, že ak nedôjde k rýchlej a rozhodnej akcii, Priština dnes vpadne na sever Kosova, čo môže mať nedozerné následky pre celý región.
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval všetky zainteresované strany na zdržanlivosť a vyzval, aby sa vyvarovali jednostranných krokov, ktoré by ohrozili mier a stabilitu v oblasti.
Dva hraničné priechody v severnom Kosove, ktoré chce dnes medzinárodná jednotka KFOR odovzdať pod kontrolu kosovskej vlády, boli vo v noci nadnes neprejazdné.
Podľa srbských médií vojaci KFOR zablokovali okolo 19.30 h ostnatým drôtom hraničný priechod Jarinje, ležiaci severne od Mitrovice. Miestni Srbi krátko nato zatarasili cestu na svojej strane približne 100 metrov od priechodu.
Nepriechodný je aj hraničný priechod Brnjak, pred ktorým Srbi postavili na oboch stranách hranice barikády. Už v stredu večer bol zablokovaný most cez rieku Ibar v Mitrovici a blokády sú aj v iných obciach na severe Kosova.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies