Rusko diskutovalo s latinskoamerickými ambasádami kvôli dovozu potravín

NETKY.SK • 8 August 2014, 07:18 • 2 min
Rusko diskutovalo s latinskoamerickými ambasádami kvôli dovozu potravín

SANTIAGO - Ruská vláda sa stretla v stredu 6. augusta s predstaviteľmi rôznych latinskoamerických veľvyslanectiev a diskutovala s nimi o možnosti nájsť si ďalších poskytovateľov potravín.

slovakia

left justify in out

Krok Moskvy nasledoval po tom, čo zakázala mnoho západných produktov. Informoval o tom vo štvrtok šéf čílskeho vládneho orgánu pre obchod Andrés Rebolledo.
      

Rusko zakázalo všetok dovoz potravinových produktov z USA a určitých tovarov z Európskej únie, Austrálie, Kanady a Nórska, keď ruský prezident Vladimir Putin nariadil odvetu za sankcie uvalené na Moskvu kvôli ukrajinskej kríze.
     

 "Včera (v stredu) sme mali stretnutie medzi ruskou vládou a rôznymi latinskoamerickými ambasádami, kde bolo samozrejme pozvané aj Čile," uviedol v rozhovore pre tlačovú agentúra Reuters Rebolledo, šéf orgánu čílskej vlády pre obchod s názvom Direcon.
     

 "Povedali nám, že hľadajú ďalších dodávateľov potravín," informoval Rebolledo, ale nespresnil, ktoré veľvyslanectvá boli na stretnutí prítomné.Ruský zákaz predstavuje obrovskú príležitosť pre vývoz mäsa a obilia z poľnohospodárskej veľmoci Brazílie a menšiu šancu i pre jej latinskoamerických susedov.
 

"Našej ambasáde povedali napríklad aj to, že nám dajú zoznam produktov, ktoré pokladajú za prioritu... Ruská vláda uviedla, že zoznam nám odovzdá v najbližších dňoch," dodal Rebolledo.
      

Čile môže poskytnúť alternatívu za európske ovocie. V roku 2013 už do Ruska vyviezlo tovar za 643 miliónov dolárov - išlo predovšetkým o potraviny, lososy a ovocie, ako uvádza Direcon. 
      

V Brazílii dostalo okamžite súhlas približne 90 nových podnikov na spracovanie mäsa, aby začali vyvážať do Ruska hovädzinu, kuracinu a bravčovinu. Juhoamerická krajina už pracuje aj na zvýšení predaja obilia a sóje ruským obchodníkom. Uviedol to vo štvrtok brazílsky minister poľnohospodárstva.Brazília je najväčším exportérom hovädziny, kuraciny a sóje na svete a jedna z mála krajín, ktoré majú dostatok pôdy na to, aby mohli zvyšovať poľnohospodársku produkciu. Brazília je teda jasným víťazom embarga. 
     

 Ťažiť zo situácie však môžu aj menšie krajiny ako Argentína a Čile.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies