Ruské tajné služby tvrdia, že bývalý novinár z Česka je špión

NETKY.SK • 17 Júl 2020, 15:20 • 2 min
Ruské tajné služby tvrdia, že bývalý novinár z Česka je špión

Moskva - Ruské tajné služby spájajú bývalého českého novinára s vyšetrovaním vlastizrady. Údajne dostal utajované informacie a odovzdal ich českej spravodajskej službe.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie vlastizrady

7. júla v Moskve pre podozrenie z vlastizrady zadržali poradcu riaditeľa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Ivana Safronova. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) má podozrenie, že Safronov odovzdával informácie vojenského charakteru českým tajným službám.

 

Proti Safronovovi bolo začaté trestné konanie z dôvodu trestného činu veľkej vlastizrady. Čelí až 20 rokov väzenia. Podľa advokáta Ivana Pavlova neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by Safronov nejaké materiály českým agentom skutočne odovzdal.

 

img

 

Safronov predtým pracoval ako novinár v ruských denníkoch Kommersant a Vedomosti.

 

Novinár a špión

Ruská štátna tlačová agentúra TASS, citujúc anonymný zdroj z tajnej služby, informovala, že Safronov odovzdal tajné informácie českému občanovi Martinovi Laryšovi. Je agentom českých špeciálnych služieb, tvrdí anonymný zdroj.

 

img

 

Martin Laryš má 35 rokov, študoval politológiu na Masarykovej univerzite v Brne. V roku 2009 sa stal špeciálnym korešpondentom pre Lidové noviny v Moskve. Písal hlavne o domácej politike a vzťahoch medzi Ruskom a Západom.

 

V roku 2012 Laryš opustil Lidové noviny, ale naďalej žil v Moskve a pôsobil ako konzultant pre české spoločnosti, ktoré by chceli pracovať v Rusku. Zároveň vytvoril "Centrum pro bezpečnostní analýzy a prevenci"(CBAP) v Prahe, ktoré sa špecializuje na štúdium postsovietskych a balkánskych krajín.

 

"Činnosť tohto centra úzko súvisí s prácou českých špeciálnych služieb a Laryš je ich zamestnancom," hovorí zdroj v ruskej tajnej službe.

 

img

 

Martin Laryš potvrdil ruskej službe BBC, že je priateľom Safronova. Popiera však spojenie s českými spravodajskými službami. Laryš napísal list právnikom Safronova, v ktorom uviedol, že obvinenia FSB považuje za "nezmysel" a "dezinformácie".

 

"Ivan je obvinený z toho, že bol zverbovaný českým spravodajským zástupcom v roku 2012 a v roku 2017 zhromaždil a odovzdal tomuto zástupcovi nejaké tajné informácie. Stále neviem či ma FSB považuje za tohto zástupcu českej spravodajskej služby... Ak ma považujú za tohto agenta, kategoricky odmietam svoju účasť v českej spravodajskej službe ako v akejkoľvek inej špeciálnej službe," uviedol.

 

Laryš tiež dodal, že jeho aktivity nijako nesúvisia so spoluprácou so špeciálnymi službami. Jeho centrum sa zaoberá analytickými správami o rôznych témach týkajúcich sa najmä politiky, ekonómie a bezpečnosti.

 

"V rozhovoroch s Ivanom nemohli byť žiadne štátne tajomstvá, pretože vždy pracujeme iba s otvorenými zdrojmi," uviedol Laryš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies