Grécko získalo od britského obchodníka naspäť stovky historických predmetov

NETKY.SK • 20 Máj 2023, 18:30 • 2 min
Grécko získalo od britského obchodníka naspäť stovky historických predmetov

ATÉNY - Grécko získalo naspäť stovky historických predmetov z obdobia neolitu až Byzantskej ríše. Boli v držbe britského obchodníka so starožitnosťami Robina Symesa.

slovakia

left justify in out

Grécko oznámilo, že od britského obchodníka so starožitnosťami získalo naspäť stovky historických predmetov z obdobia neolitu až Byzantskej ríše. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AFP.

 

Grécka ministerka kultúry Lina Mendoniová v piatok uviedla, že úsilie o opätovné získanie týchto 351 predmetov sa začalo v roku 2006. Úrady v tejto spojitosti vyšetrovali spoločnosť Brita Robina Symesa. Ten je neslávne známy obchodník so starožitnosťami a kľúčová postava v nezákonnom obchodovaní s nimi, píše AFP. Talianska a švajčiarska polícia v roku získali množstvo archeologických artefaktov, ktoré boli ukradnuté z Talianska a uchovával ich Symes. Medzi získanými predmetmi je aj bronzová socha Alexandra Macedónskeho z 2. storočia, sošky z bieleho kameňa zo 4. storočia pred naším letopočtom, či kykladská figúrka z obdobia rokov 3200 až 2700 pred naším letopočtom.

 

Grécko vyvíja úsilie získať ukradnuté artefakty z múzeí a súkromných zbierok na celom svete, pripomína AFP. Vatikán v marci tohto roka po stáročiach vrátil Grécku tri fragmenty Partenónu, hlavného chrámu antických Atén. Pápež František to vtedy označil za gesto priateľstva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies