REPORTÁŽ: Vo Fonde vzájomnej pomoci je takmer 690-tisíc eur

NETKY.SK • 9 September 2020, 19:41 • 2 min
REPORTÁŽ: Vo Fonde vzájomnej pomoci je takmer 690-tisíc eur

Progresívne Slovensko (PS) kritizuje systém, ktorého funkčnosť, zmysluplnosť a vierohodnosť preveril čas. Myslí si to vedúci Úradu vlády SR Július Jakab.

slovakia

left justify in out

Jakab tak reagoval na kritiku mimoparlamentnej strany na adresu Fondu vzájomnej pomoci. Vláda sa pri rozdeľovaní peňazí opiera o systém a skúsenosti neziskovej organizácie Ľudia ľuďom. Nazdáva sa, že PS by sa malo hanbiť.

 

"Kritizujú fond, vytvorený zo súkromných peňazí, ktorých sa prispievatelia vzdali, aby pomohli ľuďom v núdzi, tým, ktorí prepadli cez sito plošnej štátnej pomoci v čase koronakrízy,“ vysvetlil vedúci Úradu vlády. "Sami pritom do tohto fondu ničím neprispeli,“ dodal na margo mienky Progresívneho Slovenska.

 

 

Jakab považuje správanie PS za útok voči vláde, ale aj voči neziskovej organizácii Ľudia ľuďom. „Takéto prostriedky rozdeľujú už desať rokov, rozdali 12 miliónov eur a majú 120.000 aktívnych prispievateľov,“ zdôraznil a dodal, že organizácia pracuje zadarmo.

 

Práve ľudia rozhodujú o tom, komu sú peniaze určené. Jakab sa nazdáva, že ak rozhodoval Úrad vlády, bola by spochybňovaná nezaujatosť a transparentnosť systému. "Naozaj si neviem predstaviť lepší, transparentnejší spôsob, ako overiť žiadateľa a zároveň umožniť ľuďom, aby im mohli prispieť aj tí, ktorí chcú pomôcť,“ upresnil.
 

 

Podľa PS je Fond vzájomnej pomoci určený na poskytnutie pomoci ľuďom zasiahnutým koronakrízou "hanebnou ponukou sociálnej politiky, ktorou premiér unáša Slovensko dekády rokov späť".

 

Líderke strany Irene Bihariovej sa nepáči, že namiesto objektívne stanovených kritérií sú ľudia "ponižujúco nútení čo najemotívnejšie opísať svoj príbeh a dúfať, že niekoho zaujme natoľko, aby im poslal dar, ktorý následne fond dorovná".

 

 

Jakab prízvukuje, že ide o súkromné dary a overený uchádzač o pomoc dostane určite aspoň 200 eur, kým ďalej to závisí od ľudí. Fond má momentálne k dispozícii takmer 690-tisíc eur. Prispeli ministri, poslanci či bežní ľudia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies