Ruská vláda schválila nový program rozvoja Arktídy. Severná morská cesta je jediná alternatíva Suezského prieplavu

NETKY.SK • 3 Apríl 2021, 15:41 • 2 min
Ruská vláda schválila nový program rozvoja Arktídy. Severná morská cesta je jediná alternatíva Suezského prieplavu

MOSKVA - Ruská vláda plánuje do roku 2024 minúť viac ako 19,5 miliárd rubľov na program sociálno-ekonomického rozvoja Arktídy. Severomorská trasa je najlepšou voľbou v prípade blokovania Suezského prieplavu, uviedol ruský vicepremiér Jurij Trutnev.

slovakia

left justify in out

Severomorská trasa je najlepšou voľbou v prípade blokovania Suezského prieplavu, uviedol ruský vicepremiér Jurij Trutnev.  „Myslím si, že celý svet pocítil, že by bolo dobré mať rezervnú možnosť. A táto možnosť je iba jedna, Severná morská cesta,“ uviedol Trutnev. Podľa neho, špecialisti majú za úlohu zabezpečiť, aby preprava tovaru po Severnej morskej ceste bola lacnejšia ako po Suezskom prieplave.

 

img

 

Suezský prieplav, dlhý 163 kilometrov, spája Stredozemné a Červené more. Predstavuje 10-12% obratu svetového námorného nákladu. Severomorská cesta je najkratšou cestou z európskej časti Ruska na Ďaleký východ. Ako sa uvádza v nariadení vlády Ruskej federácie, na implementáciu rozvoja Arktídy bolo v rozpočte na tento rok pridelených 3,4 miliardy rubľov, šesť miliárd rubľov na rok 2022, 5,2 miliardy rubľov na rok 2023 a 4,9 miliardy na rok 2024. Zodpovedným realizátorom programu v dokumente je určené ministerstvo pre rozvoj Ďalekého východu a Arktídy.

 

img

 

Ciele iniciatívy sú urýchlenie rozvoja území, ktoré sú súčasťou arktickej zóny, a zvýšenie ich prínosu pre ekonomiku. V marci 2020 Vladimír Putin podpísal dekrét O základoch štátnej politiky Ruskej federácie v Arktíde na obdobie do roku 2035. Medzi hlavné záujmy Ruska v regióne patrí zabezpečenie zvrchovanosti a územnej celistvosti. Taktiež sa hovorí o rozvoj severomorskej trasy, ktorá by sa mala stať konkurencieschopnou v svetovom meradle. Dokument sa okrem toho zameriava na ochranu životného prostredia, ochranu pôvodného biotopu a tradičný spôsob života domorodých menšín.

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies