V Kazachstane použili praktiky z Majdanu, povedal Putin

NETKY.SK • 10 Január 2022, 13:24 • 2 min
V Kazachstane použili praktiky z Majdanu, povedal Putin

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že počas nepokojov v Kazachstane použili rovnaké praktiky ako na Majdane, vrátane informačnej podpory.

slovakia

left justify in out

„Použili dobre organizované a presne riadené skupiny militantov, ako práve povedal prezident Tokajev, vrátane tých, ktorí prešli výcvikom v teroristických táboroch v zahraničí,“ povedal Putin na mimoriadnom zasadnutí Rady kolektívnej bezpečnosti ODKB.

 

img

 

Zároveň zdôraznil, že krajina čelí priamemu ohrozeniu štátnosti a na agresiu je potrebné okamžite reagovať. Prezident poznamenal, že organizácii sa podarilo čo najrýchlejšie prijať potrebné opatrenia.

 

Prečítajte si tiež: Počas nepokojov zatkli v Kazachstane už vyše 5 000 ľudí!

 

„Dlhodobá, to chcem zdôrazniť, dlhodobá usilovná práca vykonávaná v rámci ODKB na vytvorení uceleného systému bezpečnosti zúčastnených krajín, samozrejme, vrátane Kolektívnych mierových síl ODKB, dáva výsledky,“ povedal Putin. Dodal, že udalosti v Kazachstane sa týkajú všetkých členov ODKB.

 

Situácia v Kazachstane

 

Protesty sa začali v prvých dňoch roku 2022. Obyvatelia Žanaozenu a Aktau boli proti dvojnásobnému zvýšeniu cien skvapalneného plynu. Neskôr sa nepokoje rozšírili do ďalších lokalít vrátane Alma-Aty – starého hlavného mesta republiky. Začalo sa tam rabovanie, militanti útočili na štátne inštitúcie, odoberali zbrane.

 

img

 

V reakcii na to úrady vyhlásili v celej krajine do 19. januára výnimočný stav a spustili protiteroristickú operáciu. Podľa OSN počas protestov utrpelo zranenia asi tisíc ľudí. Podľa aktualizovaných údajov zomrelo 17 bezpečnostných predstaviteľov.

 

Možno vás zaujme: Viaceré krajiny posielajú vojakov do Kazachstanu. Situácia je vážna

 

Ráno 5. januára Tokajev odvolal vládu a stál na čele Bezpečnostnej rady. Na prvom zasadnutí Bezpečnostnej rady označil situáciu za podkopávanie integrity štátu a uviedol, že sa so žiadosťou o pomoc obrátil na Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti.

 

img

 

ODKB sa rozhodla vyslať do Kazachstanu kolektívne mierové sily, aby normalizovali situáciu. Siedmeho januára Tokajev povedal, že teroristi, vrátane tých, ktorí prišli zo zahraničia, pokračujú v odpore, a sľúbil, že zničí tých, ktorí nezložia zbrane. Okrem toho prezident poznamenal, že vypočuli všetky požiadavky občanov vyjadrené pokojnou  formou. 

   




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies