Ruská vláda hlási likvidáciu 75 percent chemických zbraní

NETKY.SK • 17 Apríl 2013, 16:54 • 2 min
Ruská vláda hlási likvidáciu 75 percent chemických zbraní

MOSKVA - Ruská armáda zlikvidovala takmer tri štvrtiny svojich chemických zbraní, pričom zvyšok by chceli znehodnotiť do konca roku 2015. Potvrdil to v stredu predstaviteľ ministerstva obchodu a priemyslu poverený dodržaním Dohovoru o zákaze chemických zbraní Viktor Chostov.

slovakia

left justify in out

Ten upresnil, že konkrétne išlo o likvidáciu 29-tisíc ton materiálu a zničenie ôsmich z 24 zariadení, kde sa v minulosti vyrábal chemický arzenál. Podľa jeho slov tak Rusko zlikvidovalo viac chemických zbraní ako hociktorá krajina na svete.

Rusko vyrábalo chemické zbrane najmä počas studenej vojny a komunistický režim rozmiestnil továrne na ich výrobu po všetkých krajinách patriacich pod vtedajší Sovietsky zväz. Tie sa medzitým osamostatnili a stali sa signatármi Dohovoru o zákaze chemických zbraní. Rusko však ako nástupnícky štát zväzu pre veľkosť chemického arzenálu nestihlo pôvodne stanovený termín na ich kompletnú likvidáciu, ktorým bol apríl 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies