V najstaršom európskom pralese, ktorý je pamiatkou UNESCO, povolili ťažbu dreva!

NETKY.SK • 10 Marec 2021, 15:24 • 2 min
V najstaršom európskom pralese, ktorý je pamiatkou UNESCO, povolili ťažbu dreva!

Poľsko znova obnoví ťažbu dreva v Bielovežskom národnom parku. Tamojší predstavitelia argumentujú tým, že takýto krok je nevyhnutný pre uvoľnenie ciest a ochranu stromov pred napadnutím lykožrútov.

slovakia

left justify in out

Bielovežský prales je zbytok pôvodného pralesa, ktorý sa  kedysi rozkladal na obrovských plochách Strednej Európy. Dnes sa z pôvodného pralesa zachovala iba malá časť na hraniciach Poľska a Bieloruska. Prales vznikol pred viac ako 10 000 rokmi  a na tomto území zostal zachovaný, hlavne kvôli tomu, že si ho poľská šľachta vyhliadla ako poľovný revír. Je to jeden z najstarších národných parkov v Európe vôbec.

 

img

Les od roku 1979  nachádza na zozname svetového dedičstva UNESCO, no už v rokoch 2016 až 2018 bol predmetom sporu medzi Európskou úniou a Poľskom. Ťažbu pozastavili v roku 2018 po tom, ako Súdny dvor Európskej únie (EÚ) rozhodol, že Poľsko porušilo právne predpisy únie výrubom stromov starších ako 100 rokov. Informuje o tom BBC.

Poľská vláda predtým povolila výrub v Bielovežskom pralese v roku 2016, pričom to zdôvodnila bojom proti lykožrútom. Ekológovia aj Európska únia však tvrdili, že výrub je príliš veľký a ohrozuje existenciu pralesa s jeho jedinečnou flórou a faunou. 

Námestník ministra životného prostredia Edward Siarka na tlačovej konferencii v Bialowieži uviedol, že podpísanie dokumentov umožňujúcich väčšiu ťažbu dreva nebolo v rozpore s rozhodnutím súdu. Uviedol, že s výrubom začnú až po skončení obdobia rozmnožovania divých vtákov a nezasiahne do častí lesa starších ako storočie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies