Ruská vláda bude dotovať automobilový priemysel, asi zavedie aj šrotovné

NETKY.SK • 21 Marec 2015, 14:53 • 2 min
Ruská vláda bude dotovať automobilový priemysel, asi zavedie aj šrotovné

MOSKVA - Ruská vláda sa rozhodla podporiť automobilky, na ktoré ťažko dolieha ekonomická kríza. Informuje o tom český portál iDNES. Do automobilového priemyslu pritečie 10 miliárd RUB (154,02 milióna eur). Majú pomôcť udržať časť výrobných kapacít a pracovných miest. Kremeľ okrem toho uvažuje, že ešte tento rok zavedie aj šrotovné.

slovakia

left justify in out

Automobilový priemysel v Rusku ťažko znáša dosahy hospodárskej krízy. Ľudia znižujú svoje výdavky a odkladajú veľké nákupy. Oslabujúci rubeľ navyše zvyšuje automobilkám výrobné náklady, lebo mnohé diely a súčiastky nakupujú v zahraniční najmä za doláre. Rubeľ voči americkej mene vlani oslabil o 46 %.

 

Vo februári sa predalo v krajine vyše 128.000 nových osobných a úžitkových vozidiel. Ich medziročný predaj klesol o 38 %. V celom minulom roku sa v krajine predalo 2,49 milióna osobných áut. Výsledok bol medziročne horší o 10 %. Poradenská spoločnosť PricewaterhouseCoopers očakáva, že tento rok sa predá v Rusku o 35 % osobných a malých úžitkových áut menej než vlani. Ruské ministerstvo hospodárstva očakáva, že sa ich predaj začne zvyšovať v roku 2016.

 

V poslednom období začali odchádzať z krajiny západné automobilky. Tento týždeň svoj odchod oznámil americký koncern General Motors (GM). Končí tam výrobné aktivity svojej nemeckej dcéry Opel. Nedávno rovnaký krok urobil Volkswagen, ktorý zastavil montáž vozidiel svojej španielskej dcéry Seat.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies