Rusko vyhostilo dvoch nemeckých diplomatov

NETKY.SK • 12 December 2019, 12:18 • 2 min
Rusko vyhostilo dvoch nemeckých diplomatov

MOSKVA – Dvaja zamestnanci nemeckého veľvyslanectva v Rusku musia opustiť krajinu do siedmych dní.

slovakia

left justify in out

Okrem toho, bol na ruské ministerstvo zahraničných vecí predvolaný nemecký veľvyslanec Gesu Andreas von Geir, na protest v súvislosti s neopodstatneným rozhodnutím vlády FRG zo 4. decembra 2019 "o vyhlásení dvoch zamestnancov ruského veľvyslanectva v Berlíne za nežiadúce osoby (persona non grata), z dôvodu vraždy gruzínskeho občana v nemeckom hlavnom meste".

 

Moskva sa riadi zásadami reciprocity, ako aj deviatym článkom Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch z roku 1961, zdôraznili na ruskom ministerstve. Kremeľ poukázal na zrkadlové opatrenie a vyjadril nádej, že vyhostenie diplomatov nebude mať nepriaznivý vplyv na dialóg medzi oboma krajinami.

 

Vražda v Berlíne

 

Štyridsaťročný gruzínsky občan (podľa ruských zdrojov – občan Čečenska) bol zastrelený v auguste tohto roku v mestskj štvrti Moabit v Berlíne. O niekoľko dní neskôr bol 49-ročný ruský občan zadržany a vyhlásený za podozrivého z vraždy. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že išlo o usmrtenie na objednávku, a zákazníkom môžu byť buď predstavitelia zločineckého sveta alebo tajné služby cudzieho štátu.

 

Diplomatický škandál

 

Ruský hovorca Dmitrij Peskov opakovane poprel spojitosť medzi vraždou a Ruskom. Tieto predpoklady nazval úplne ako "úplne neopodstatnenými" a poznamenal, že nemajú nič spoločné s ruskou vládou.

 

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí ešte v priebehu minulého týždňa vyhlásilo personami non grata dvoch zamestnancov ruského veľvyslanectva v Berlíne.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo tento politizovaný prístup k vyšetrovaniu vraždy za neprijateľný a navyše poznamenalo, že sú nútení reagovať rovnako.    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies