Ruská Sberbank Europe prerobila vlani na podnikaní viac ako 264 miliónov

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 12:15 • 2 min
Ruská Sberbank Europe prerobila vlani na podnikaní viac ako 264 miliónov

VIEDEŇ - Sberbank Europe prerobila vlani na podnikaní 264,6 milióna eur. Agentúra APA cituje najnovšie vydanie rakúskeho týždenníka WirtschaftsBlatt, ktorého informácia sa odvoláva na bilančnú správu finančného koncernu. V roku 2011 bola jeho strata 163,7 milióna eur. Sberbank Europe patrí ruskej štátnej sporiteľni Sberbank a je to bývalá rakúska Volksbank International (VBI).

slovakia

left justify in out

Vzostup stratovosti súvisí predovšetkým s nevyhnutnosťou vytvárať vyššie rezervy na krytie nedobytných úverov a s vyššími odpismi dcérskych bánk v strednej a východnej Európe. APA uviedla, že s predstaviteľmi banky sa nemohla dostať do kontaktu. 

Rezervu 261 miliónov eur si vlani vytvorila banka najmä v súvislosti s nízkou kvalitou úverov. Suma medziročne vzrástla o 37 %. Hodnota zlých úverov dosiahla na Slovensku 72 miliónov eur. Týždenník informuje, že podobne sa vyvíjala situácia aj v Maďarsku a Chorvátsku.

Strata Sberbanky v Maďarsku dosiahla vlani 56,4 milióna eur, na Slovensku 48,4 milióna eur a v Chorvátsku 27,8 milióna eur. Jej dcérske firmy vytvorili zisk v Srbsku, Česku a na Ukrajine.

Sberbank stála bývalá VBI, ktorú prevzala od Rakúšanov vo februári 2012, už takmer 1,1 miliardy eur. VBI kúpila za 505 miliónov eur a 550 miliónov eur vynaložila na posilnenie kapitálovej vybavenosti svojich dcér.

Sberbank Europe sa teraz rozhodla posilniť si pozíciu v Rakúsku. V máji získala plnú bankovú licenciu a môže sa zamerať aj na manažovanie vkladov. Tento rok by mal v dcérach banky nastať kvalitatívny obrat v podnikaní. V správe sa uvádza, že v prvom štvrťroku sa dosiahli uspokojivé výsledky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies