Ruská polícia vykonala razie v bytoch študentského magazínu

NETKY.SK • 14 Apríl 2021, 16:18 • 2 min
Ruská polícia vykonala razie v bytoch študentského magazínu

Polícia v Rusku v stredu ráno vykonala razie v bytoch niekoľkých redaktorov študentského online magazínu DOXA, ktorý sa zviditeľnil správami o predvlaňajších protestoch v Moskve a obhajovaním práv študentov.

slovakia

left justify in out

Policajti prehľadali byty štyroch redaktorov, ako aj obydlia rodičov dvoch novinárov a redakčné priestory, informuje magazín na webovej stránke. Po vykonaní prehliadok všetkých štyroch redaktorov - Armena Aramjana, Nataliu Tyškevičovú, Vladimira Metelkina a Allu Gutnikovovú, previezli pred vyšetrovací výbor.


Štorica je obvinená z podnecovania maloletých k účasti na nelegálnych aktivitách, pričom uvedenej štvorici hrozí trest odňatia slobody až na tri roky.


Tvrdý zákrok podľa DOXA súvisí s videom, ktoré uverejnil pred januárovými protestmi organizovanými na podporu uväzneného vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného. Celonárodné masové zhromaždenia na podporu Navaľného počas dvoch víkendov boli najväčšími v Rusku za ostatné roky, čo sa Kremľu pravdepodobne nepáčilo.

Štátny orgán pre dohľad nad médiami Roskomnadzor následne požadoval stiahnutie tohto videa. Magazín mu vyhovel, no spomenutí štyria redaktori proti požiadavke Roskomnadzoru podali žalobu. Podľa magazínu video neobsahovalo žiadne výzvy na nezákonné konanie, iba odkaz mladým ľuďom, že by sa nemali báť vyjadriť svoj názor.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies