WHO vyzýva ľudstvo, aby s očkovaním treťou dávkou vakcíny ešte počkalo

NETKY.SK • 4 August 2021, 21:48 • 2 min
WHO vyzýva ľudstvo, aby s očkovaním treťou dávkou vakcíny ešte počkalo

ŠVAJČIARSKO - Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu vyzval na odklad očkovania treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa WHO je to spôsob, ako sa dá zabezpečiť, že dávky sú dostupné v krajinách, kde je málo ľudí zaočkovaných ešte len prvou dávkou.

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus svoju výzvu adresoval hlavne bohatým krajinám, ktoré v počte vakcinácií predbehli rozvojový svet. Bohatšie krajiny podali v priemere zhruba 100 dávok vakcín proti koronavírusu na každých 100 ľudí, zatiaľ čo v chudobných krajinách, ktoré trpia nedostatkom zásob, to je 1,5 dávky na 100 ľudí.

 

img

 

Šéf WHO poukázal na cieľ, ktorý oznámil v máji, zabezpečiť zaočkovanie 10% obyvateľstva v každej krajine.

 

"WHO preto požaduje moratórium na posilňujúcu dávku najmenej do konca septembra, aby sa dalo zaočkovať najmenej 10 percent populácie z každej krajiny," povedal na tlačovej konferencii.

Poradca generálneho riaditeľa WHO Bruce Aylward uviedol, že moratórium je o výzve krajinám zvažujúcim podávanie tretích dávok, aby takúto politiku pozastavili, "pokiaľ" ich zvyšok sveta v boji proti pandémii dobehne. "Ako sme videli od vzniku variantu po variante, nemôžeme sa z toho dostať, pokiaľ sa z toho spoločne nedostane celý svet. A vzhľadom na obrovské rozdiely v očkovaní to jednoducho nebudeme schopní dosiahnuť," doplnil.

 

img


Izrael, Francúzsko, Nemecko a mnohé štáty na Blízkom východezačali s podávaním posilňujúcich dávok a ďalšie krajiny ako USA a Spojené kráľovstvo to zvažujú. Predstavitelia WHO upozorňujú, že zatiaľ nie je dokázané, či sú posilňujúce dávky pre zaočkovaných účinné pri prevencii šírenia koronavírusu.

WHO opakovane vyzýva bohaté krajiny, aby urobili viac pre zlepšenie prístupu rozvojových krajín k vakcínam. "Potrebujeme spoluprácu všetkých, najmä niekoľkých krajín a spoločností, ktoré kontrolujú globálne dodávky vakcín," zdôraznil Tedros Ghebreyesus vyzývajúc najmä skupinu najväčších svetových ekonomík G20, aby podnikla "konkrétne záväzky na podporu globálnych vakcinačných cieľov".

 

img

 

"G20 má zásadnú vedúcu úlohu ako krajiny, ktoré sú najväčšími výrobcami, najväčšími spotrebiteľmi a najväčšími darcami vakcín proti COVID-19," vyjadril sa šéf WHO a následne vyzval "všetkých, ktorí majú vplyv", aby podporili výzvu organizácie na moratórium očkovania treťou dávkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies