Podpora pre Srbsko: Slovensko vystupuje za dialóg a európsku integráciu, nie eskaláciu napätia

NETKY.SK • 16 Apríl 2024, 09:30 • 2 min
Podpora pre Srbsko: Slovensko vystupuje za dialóg a európsku integráciu, nie eskaláciu napätia

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v pondelok 15. apríla prijal v Bratislave na nástupnej návšteve veľvyslanca Srbskej republiky Aleksandara Nakiča. Šéf slovenskej diplomacie vyjadril podporu v eurointegračnom úsilí Srbska, partneri otvorili tému dialógu medzi Belehradom a Prištinou a rovnako aktuálnu otázku potenciálneho členstva Kosova v Rade Európy.

slovakia

left justify in out

Minister Juraj Blanár a veľvyslanec Aleksandar Nakič sa zhodli, že dobré bilaterálne vzťahy sú základom pre ďalší rozvoj a posilňovanie spolupráce medzi obomi štátmi. Slovenská republika bude podľa slov Juraja Blanára pokračovať v podpore politiky rozširovania Európskej únie. Minister ocenil predovšetkým nedávne otvorenie prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou, čo predstavuje významný krok pre krajiny západného Balkánu, ktoré na svoje európske členstvo čakajú viac ako dve desaťročia.

„Dlhodobo sme na čele skupiny štátov, ktoré zdôrazňujú, že Belehrad si zaslúži dôveryhodné pokračovanie prístupového procesu. Aj týmto spôsobom dávame regiónu motiváciu a víziu pre jeho ďalší rozvoj, posilnenie stability a ekonomickej prosperity, ktorú si títo obyvatelia zaslúžia,“ zdôraznil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí s tým, že Slovensko je pripravené podporiť Srbsko nielen politicky, ale aj zdieľaním svojich skúseností z vlastného integračného procesu.

Pre napredovanie Srbska je na ceste do EÚ podľa šéfa slovenskej diplomacie kľúčová normalizácia vzťahov s Prištinou. „Podporujeme pokračovanie dialógu medzi Belehradom a Prištinou pod vedením osobitného predstaviteľa Európskej únie Miroslava Lajčáka a zároveň úplnú implementáciu všetkých záväzkov, ktoré vychádzajú z dosiahnutých dohôd. Výsledkom dialógu musí byť právne záväzná dohoda, ktorá jednoznačne zadefinuje vzájomný vzťah oboch strán,“ uviedol Blanár a v súvislosti so závermi marcového zasadnutia Výboru pre politické vzťahy a demokraciu Parlamentného zhromaždenia Rady Európy veľvyslanca informoval o stanovisku Slovenskej republiky k potenciálnemu prijatiu Kosova za člena Rady Európy: „V súčasnej napätej situácii v Európe nepovažujeme za vhodné otvárať túto mimoriadne polarizujúcu tému. Procedurálne pravidlá Rady Európy však umožňujú riešiť túto otázku bez dosiahnutia konsenzu, čo považujeme za problém, pretože Slovenská republika spolu s ďalšími štátmi neuznala Kosovo ako samostatný štát a je proti jeho členstvu v Rade Európy. Išlo by o vážny precedens.“

Témou rozhovoru bola taktiež slovensko-srbská ekonomická spolupráca. Minister Juraj Blanár uvítal zámer veľvyslanca Aleksandara Nakiča, ktorý označil rozvoj obchodných vzťahov za jednu zo svojich hlavných úloh v rámci jeho misie na Slovensku. „Srbsko je naším najdôležitejším obchodným partnerom v regióne a naša výmena každým rokom rastie. Budem rád, ak využijeme tento potenciál v ešte väčšej miere,“ dodal šéf slovenskej diplomacie s tým, že pomocou bude v tejto oblasti aj nový honorárny konzulárny úrad Slovenskej republiky v Srbskej republike so sídlom v Báčskom Petrovci s pôsobnosťou pre autonómnu oblasť Vojvodina.

Šéf slovenskej diplomacie rovnako ocenil podporu srbských inštitúcií pre slovenskú národnostnú menšinu žijúcu v Srbsku, ktorá patrí k najpočetnejším slovenským krajanským komunitám vo svete. Zahraniční Slováci v Srbsku sú podľa Blanára významným prínosom pre silné kultúrne a medziľudské väzby oboch štátov a v tejto súvislosti minister vyzdvihol, že srbská strana iniciovala zápis naivného umenia z Kovačice do Zoznamu svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. O zápise sa bude rozhodovať koncom roka 2024 na zasadnutí Medzivládneho výboru UNESCO na ochranu nehmotného dedičstva. Členom medzivládneho výboru je aj Slovenská republika, išlo by o deviaty zápis v reprezentatívnom zozname UNESCO so slovenským prvkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies