NDS: V zimnej pohotovosti bude 286 strojov na údržbu

NETKY.SK • 26 Október 2023, 11:30 • 2 min
NDS: V zimnej pohotovosti bude 286 strojov na údržbu

Zimná údržba sa začína 1. novembra a končí sa v marci nasledujúceho roka. NDS sa stará o zjazdnosť 1200 kilometrov diaľnic, rýchlostných ciest a vybraných ciest prvej triedy.

slovakia

left justify in out

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) do zimnej pohotovosti pri údržbe diaľnic a rýchlostných ciest nasadí 286 strojov, z toho 20 nových sypačov. Na zimnú sezónu NDS tiež pripravila viac ako 31.000 ton posypového materiálu a v pohotovosti bude aj vyše 700 zamestnancov. Informovala o tom hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Zimná údržba sa začína 1. novembra a končí sa v marci nasledujúceho roka. NDS sa stará o zjazdnosť 1200 kilometrov diaľnic, rýchlostných ciest a vybraných ciest prvej triedy. Udržiava tiež diaľničné privádzače, odpočívadlá parkoviská i vybrané križovatky.

NDS tiež upozornila motoristov, aby na cestách dodržiavali bezpečný odstup od vozidiel zimnej údržby a venovali pozornosť svetelnej signalizácii na vozidlách. Ak svetelná signalizácia ukazuje smerovú šípku, možno vozidlo zimnej údržby bezpečne predchádzať. Ak je však na signalizácii svetelný kríž, znamená to zákaz predchádzania. "Vodiči si neuvedomujú, že pri jazde posypových vozidiel v tandeme vzniká snehová koľaj, kde je veľmi jednoduché dostať šmyk," upozornila na riziká Žgravčáková.

"Na zabezpečenie zjazdnosti, pluhovania a posypu diaľnic a rýchlostných ciest máme k dispozícii 168 sypačov, šesť nákladných vozidiel, 14 nákladných vozidiel s pluhom, 13 traktorov s radlicou, dva traktory so sypačom, 19 snehových fréz, 21 univerzálnych nosičov náradia, 41 nakladačov, traktobager a multikar sypač a pluh, čo celkovo tvorí 286 strojov," priblížila Žgravčáková s tým, že bude nasadených aj 20 nových sypačov v rámci celého Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: TS NDSAS, Foto: FB
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies