Rusi stupňujú útoky na ukrajinskú Avdijivku, len za prvé dva týždne tohto roka zhodili na mesto 250 bômb

NETKY.SK • 16 Január 2024, 11:35 • 2 min
Rusi stupňujú útoky na ukrajinskú Avdijivku, len za prvé dva týždne tohto roka zhodili na mesto 250 bômb

AVDIJIVKA - Ruské sily len za prvé dva týždne tohto roka zhodili na ukrajinské mesto Avdijivka v Doneckej oblasti 250 leteckých bômb.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s minulým rokom počet leteckých útokov na Avdijivku prudko stúpol, keďže vlani Rusi na mesto letecky udreli len 146-krát, konštatoval tamojší gubernátor Vadym Filaškin pre rozhlasovú stanicu Rádio Slobodná Európa. Počas uplynulého dňa podľa Filaškina jeden civilista v Avdijivke utrpel zranenia a 71 ľudí vrátane deviatich detí z mesta evakuovali. V Avdijivke zostáva 1 131 civilistov.

 

Pred vypuknutím ruskej vojny proti Ukrajine v roku 2022 v meste žilo približne 31-tisíc ľudí. Avdijivka leží zhruba desať kilometrov severne od mesta Doneck, ktoré od roku 2014 okupujú Rusi. Útoky proti Avdijivke začalo Rusko zintenzívňovať od októbra minulého roka.

Ukrajina vyzýva civilistov, aby opustili dediny blízko severovýchodného frontu

Úrady v ukrajinskom severovýchodnom regióne Charkov vyzvali obyvateľov viac ako dvoch desiatok dedín v blízkosti frontovej línie, aby sa evakuovali pre zhoršujúce sa ruské útoky v tejto oblasti, uvádza Agence France-Presse.

 

Ruské sily dobyli oblasti Charkova krátko po invázii na Ukrajinu vo februári 2022 a napriek tomu, že tam stratili pôdu pod nohami, pokračujú v úsilí o kontrolu regiónu.

 

„S ohľadom na bezpečnostnú situáciu zavádzame povinnú evakuáciu obyvateľstva zo spoločenstiev Kindrašivska a Kurylivska v oblasti Kupiansk,“ oznámil regionálny guvernér Charkova na sociálnych médiách. Oleg Synegubov povedal, že tento rozkaz bude mať vplyv na približne 3043 ľudí v osadách vrátane 279 detí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SITA, TASR, The Guardian, Foto: TA3 / X / Andrej Poleščuk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies