Od januára budúceho roka ušetria slovenské domácnosti desiatky až stovky eur za energie

NETKY.SK • 20 November 2020, 10:15 • 2 min
Od januára budúceho roka ušetria slovenské domácnosti desiatky až stovky eur za energie

BRATISLAVA – Slovenské domácnosti budú už od budúceho roka platiť menej za spotrebovanú elektrickú energiu a plyn. Môžu tak ušetriť desiatky až stovky eur.

slovakia

left justify in out

Od januára budúceho roka ušetria domácnosti nemalé peniaze za spotrebovanú elektrickú energiu a plyn. Informoval o tom generálny riaditeľ spoločnosti MH Manažment Ľuboš Lopatka, ktorá spravuje šesticu najväčších teplárenských podnikov na Slovensku.

 

V Bratislave ušetria ľudia najviac

Najvýraznejší pokles by mali pocítiť domácnosti v Bratislave a to až o 10 % oproti minulému roku, čo v priemere predstavuje úsporu 55 eur na domácnosť.

 

Ceny pôjdu dole aj v Žiline, a to o 4 % a v Košiciach o takmer 2 %. V Martine a v Trnave ostanú ceny prakticky rovnaké, v prvom prípade sa znížia o 0,6 % a v druhom 0,4 %. Jedinú výnimkou tvorí tepláreň vo Zvolene, kde si naopak budú musieť domácnosti za službu priplatiť, ceny tam stúpnu 3 %.

 

 

Znižovanie cien energií sa pritom dotkne približne 320 tisíc domácností. Dôvodom zlacňovania má byť podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka zastavenie rozkrádania peňazí v slovenských teplárňach a odstavenie „vagabudov“ z najvyšších postov, ktorí sa na tom podieľali.

 

 „Prvýkrát v histórii príde k zníženiu tepla, respektíve k nezvýšeniu cien tepla, to považujem za veľmi dôležité," skonštatoval minister. 

 

Efektívnym riadením ušetria milióny eur

Za rok 2019 dosiahli celkové výnosy teplárenských podnikov v Bratislave, Košiciach, Martine, Trnave, Zvolene a v Žiline 240 miliónov eurHospodársky výsledok pred zdanením bola strata 5 miliónov eur. Ak by pritom spoločnosti pokračovali v takomto hospodárení, mali by podľa Lopatku v budúcnosti problémy s cash flow.

 

V tomto roku by sa však po prijatí zmien chceli v rámci hospodárenia dostať na nulu„Nie je to žiaden úspech, ale je to zastavenie stratovosti," skonštatoval.

 

img

 

Následne by už mali byť teplárne ziskové. To by sa však nemalo dosiahnuť navyšovaním cien tepla, ale odstránením nákladov vnútornej neefektívnosti, ktoré aktuálne predstavujú 10,7 miliónov eur.  

 

Spoločnosť chce energeticky využívať odpad

V budúcnosti plánuje holding do roku 2023 vylúčiť z palivovej základne uhlie. Chce sa naďalej zameriavať na spaľovanie štiepky v teplárňach Martin a Zvolen, v Bratislave zase využiť odpadovú vodnú paru z OLA.

 

„Potom je to nová téma geoterm, využitie geotermálnej energie v Košiciach," priblížil šéf teplární s tým, že zatiaľ v tejto veci neprišlo k dohode. Zároveň je víziou holdingu, aby Slovensko energeticky využívalo odpad, ktorý momentálne končí na skládkach.

 

Ako vhodné miesta sa javia Trnava, Zvolen a Žilina. „Pokiaľ to neurobíme, Slovensko bude ešte viac viacej zasypané smeťami," myslí si Lopatka. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies