Rusi sprísnia opatrenia na dovoz rastlinných produktov cez Bielorusko

NETKY.SK • 2 December 2015, 17:43 • 2 min
Rusi sprísnia opatrenia na dovoz rastlinných produktov cez Bielorusko

MOSKVA - Rusko od budúceho týždňa zavedie špeciálne fytosanitárne opatrenia na dovoz rastlinných produktov do krajiny cez Bielorusko.

slovakia

left justify in out

Uviedla to tento týždeň ruská veterinárna a fytosanitárna služba Rosselchoznadzor. Dôvodom sú obavy z tranzitu tovarov, ktorých dovoz Rusko zakazuje. Informovala o tom agentúra TASS.

 

Ako uviedla hovorkyňa Rosselchoznadzoru Julia Melanová, úrad tak koná s cieľom zabrániť dovozu výrobkov neznámeho pôvodu do Ruska cez bieloruské územie, vrátane tovarov spadajúcich pod potravinové embargo voči krajinám EÚ. Rosselchoznadzor tým navyše plánuje riešiť aj prípadný nelegálny dovoz tovarov z Turecka, ktorých import bude od 1. januára 2016 do Ruska zakázaný.

 

"Je isté, že niektorí dodávatelia sa budú snažiť využiť možnosti transferu takýto produktov cez územie Bieloruska," povedala Melanová, podľa ktorej Rosselchoznadzor zavedie opatrenia od 7. decembra. Dodala, že Rosselchoznadzor už niekoľkokrát požiadal úrady v Bielorusku o spoločné riešenie tejto situácie, Minsk sa ale k tomu zatiaľ nevyjadril.

 

Rusko už v auguste minulého roka uvalilo embargo na dovoz viacerých potravín z Európskej únie a iných západných štátov v reakcii na sankcie, ktoré voči Moskve zaviedli západné krajiny pre anexiu polostrova Krym a neskoršie aktivity spojené s bojmi na východe Ukrajiny. Po predĺžení sankcií zo strany Západu voči Moskve v lete tohto roka Rusko reagovalo predĺžením embarga o ďalší rok. To znamená do augusta 2016. Embargo sa týka najmä ovocia, zeleniny, mäsa a mlieka a mliečnych výrobkov.

 

Medzitým západné krajiny svoje sankcie voči Moskve opäť predĺžili. Namiesto do januára 2016 tak budú trvať najmenej do júla budúceho roka.

Najnovšie sa prudko zhoršili vzťahy Ruska s Tureckom. Dôvodom bolo zostrelenie ruského bombardéra Su-24 tureckou stíhačkou F-16 v pohraničí medzi Sýriou a Tureckom. V reakcii na to Rusko zaviedlo voči Ankare sankcie, súčasťou ktorých je aj embargo na dovoz niektorých potravín. Ich zoznam zverejnilo Rusko v utorok (1.12.), pričom najviac sa zákaz dotkne zeleniny a ovocia, ale aj soli, kvetov a kuracieho a morčacieho mäsa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies