Rus dostal 2,5 roka za ohrozenie letu z Moskvy

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 18:08 • 2 min
Rus dostal 2,5 roka za ohrozenie letu z Moskvy

PRAHA - Pražský súd vymeral v pondelok dva a pol roka väzenia Rusovi Jevgenijovi Rotshteinovi, predtým Dogajevovi, za ohrozenie lietadla, ktoré muselo v roku 2006 núdzovo pristáť v Prahe.

slovakia

left justify in out

Muž, ktorý bol podľa svedkov opitý, sa totiž vyhrážal vyhodením lietadla do vzduchu, ak nezmení smer letu do Egypta. Snažil sa tiež dostať do kokpitu Airbusu A320 letiaceho z Moskvy do Ženevy. Rotshtein bol pôvodne obžalovaný z únosu, súd však čin prekvalifikoval na prečin ohrozenia bezpečnosti vzdušného dopravného prostriedku. Rus, ktorý letel s rodinou na lyžovačku do Švajčiarska, obvinenia odmieta a tvrdí, že svedkovia klamú. Obvinenia, že chce let presmerovať do Egypta, sú podľa neho absurdné. "Mohol som si kúpiť letenku do Egypta. Mohol som si kúpiť aj lietadlo, nie také veľké, ale malé," povedal súd na svoju obhajobu.

 

Pilot lietadla sa v reakcii na správanie pasažiera rozhodol pristáť v Prahe, kde vtedy ešte Dogajeva, ktorý sa nechal premenovať na Rotshteina, zadržali. V Česku strávil po incidente z roku 2006 dva roky a úrady sa ho v roku 2008 rozhodli vydať do Ruska, kde ho čakal súd. Rus zložil dve vysoké kaucie, aby bol prepustený z väzby, no ušiel do Británie, kde ho taktiež zadržali. Český súd vydal na Rotshteina zatykač v roku 2013 a britské úrady sa ho rozhodli vydať do Česka. O vydanie žiadalo aj Rusko, tomu však Británia nevyhovela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies