Rokovanie skončilo, máme prvé vyjadrenia

NETKY.SK • 20 August 2022, 13:43 • 2 min
Rokovanie skončilo, máme prvé vyjadrenia

Bratislava - Koalícia a strana Richarda Sulíka dorokovala.

slovakia

left justify in out

15.50

 

Premiér Eduard Heger po stretnutí koaličných strán predstavil 5 návrhov, ktoré prezentoval svojim kolegom. Prvým bodom je výmena štátnych tajomníkov na ministerstvách hospodárstva a financií alebo výmena samotných ministerstiev.

 

Ďalším predstaveným bodom je už spomínaný návrh, aby Richard Sulík ani Igor Matovič nechodili na koaličné rady.

 

Premiér navrhol aj rozhodcovskú komisiu, ktorá by rozhodovala o sporoch. Tá by mala 12 hlasov a v prípade remízy by mala finálne slovo SaS.

 

Rovnako navrhuje aj sankcie za osobné útoky, a to napríklad stratu predsedu výboru či ministerstva. Posledným bodom je zadefinovanie plánu, ako pomôcť občanom v nasledujúcom období.

 

14.32

 

Jedným z návrhov, ktorý predložil na rokovaní premiér Eduard Heger, bol aj variant, že Sulík ani Matovič nebudú chodiť na koaličné rady. Novinárom to oznámil Juraj Šeliga.

 

14.12

 

Juraj Šeliga zo Za ľudí povedal, že ani jedna strana neplánuje ustúpiť. Priznal však, že Sulík ponúkol "svoju hlavu", ak by to znamenalo odchod Igora Matoviča. „Čaká nás najťažšia zima za posledné roky. Návrhy, ktoré premiér predstavil, je typ úpravy, ktorý môže pomôcť," ozrejmil. „Čaká nás absolútny prúser, ale Sulík s Matovičom sa nevedia dohodnúť," konštatoval následne. „Richard Sulík povedal, že ak by sa nedohodli, tak nech mu dajú meno nástupcu na čele ministerstva hospodárstva a on ho poriadne zaučí," upozornil Šeliga, podľa ktorého vládna koalícia v riešení krízy prešľapuje na mieste. 

 

14:01

 

„Sme pripravení prijať akékoľvek riešenie, na ktorom sa SaS a OĽaNo dohodne, aby sa koaličná kríza vyriešila," dodal minister práce Milan Krajniak. 

 

13.54

 

Boris Kollár by bol najradšej, keby sa medzi sebou dohodli strany SaS a OĽaNO, ako hovorí, je to ich konflikt. Ak sa nedohodnú, nebude hlasovať za menšinovú vládu, ale za predčasné voľby. Na otázku novinárov, či má ďalšie rokovanie vlády, ktoré má byť budúci piatok, zmysel, odpovedal, že on bude na rokovania chodiť dovtedy, kým ho na ne bude Eduard Heger pozývať. Podľa Kollára je to, čo predvádzajú strany SaS a OĽaNO, krajne nezodpovedné, najmä v ťažkých časoch, ktoré nás čakajú pred zimou a v zime. Ďalej uviedol, že pre jeho stranu sú dôležití ľudia a nie osobné spory.

 

 

13.44

 

Sulík podľa vlastných slov tak chaotické vládnutie krajiny ešte nezažil. „Igor Matovič si poštval proti sebe celú krajinu. Nemyslíme si, že predčasné voľby sú správnym riešením, dovládnime spolu až do konca. Ak by mi vadili útoky Igora Matoviča, tak odídem už pred rokom, kedy mi pred rokom verejne povedal, že som idiot. Kvalita vládnutia padá, takto to ďalej nejde," uviedol Sulík. 

 

 „Ak má byť cena za odchod Igora Matoviča aj môj odchod, prinesiem takúto obetu pre Slovensko, oznámil tiež Sulík. 

 

„Premiér nám predložil návrh na zmeny fungovania koalície, celkovo ich bolo 5. Sme pripravení o týchto bodoch diskutovať. Sú to racionálbne, rozumné riešenia. Myslím si, že nájdeme tu aj dohodu. Avšak, to všetko až po tom, ako bude splnená naša hlavná požiadavka, a to je odchod Igora Matoviča. Ide o kozmetické úpravy, ktoré by zlepšili fungovanie koalície a koaličnej rady, ktoré by upravovali veci, ktoré v minulosti nefungovali," povedal Richard Sulík po rokovaní.

 

Ako dodal, svoju hlavu požiadavku si s premiérom a ministrom financií Igorom Matovičom a išlo o konštruktívnu debatu. „Neveríme, že Igor Matovič zmení svoje správanie, alebo že by svoje správanie zmeniť chcel," dodal. Ďalšie stretnutie koalície má byť budúci piatok, aj keď v ďalších rokovaniach zmysel nevidí. „Všetko speje k tomu, že k 31. augustu podáme demisiu. Našim odchodom vláda nepadá a môžu vládnuť ďalej," ozrejmil. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies