ROZHOVOR: „Nikoho neurážame, my si ich len berieme do huby,“ hovoria Horkýže Slíže o známych tvárach z ich albumu

NETKY.SK • 9 Apríl 2022, 19:00 • 2 min
ROZHOVOR: „Nikoho neurážame, my si ich len berieme do huby,“ hovoria Horkýže Slíže o známych tvárach z ich albumu

Prišla jar, opatrenia sa uvoľnili a „slíže“ sú, podobne ako ďalší interpreti, rozcestované po Česku a Slovensku. My sme ich odchytili na bratislavskom koncerte, medzi zvukovou skúškou a koncertom. Boli tam všetci okrem Kuka. Kam sa podel?

slovakia

left justify in out

 

 

Na pódiu práve skúšala predkapela, v šatni plno ľudí, na stole obložená misa, žiadny luxus, tá šatňa tuším ani dvere nemala. Chalani ma ubezpečili, že toto už luxus je. Rozhodne sa však nesťažujú, lebo sú koncertná kapela a koncerty sú pre nich najviac, takže drobné nepohodlie znesú radi.

 

img

Občerstvenie v šatni.

 

Ak by niekoho vyrušoval káblový mikrofón, len krátka poznámka. Bezšnúrové sú už istý čas, z technických príčin, zakázané. Keď sa Juraj Štefánik (gitara), Mário Sabo (gitara, vokály a Marek Viršík (bicie) usadili vedľa seba na gauč, zniesli aj toto nepohodlie spôsobom im vlastným. V pohode a veselo. Bodaj by nie, veď bolo, ako vždy, vypredané!

 

Turné Alibaba Tour 2022, ktoré odkazuje na ich ostatnú novinku Alibaba a 40 krátkych songov 2, začali v Česku desiatimi koncertmi. Zažili tam niečo nečakané?

 

„Mimoriadne nečakané z nášho uhla pohľadu je to, že keď sa vrátime na Slovensko, tak si pripadáme, ako by sme boli v inej krajine. V Česku už žijú normálnym životom, podľa mňa už celá Európa žije normálnym životom, len my sme poslední Mohykáni, ktorí držia vlajku toho, čo sa tu dialo pred dvomi rokmi, a to je také smutné. Keď prejdeme hranice a musíme robiť veci, ktoré sa už nikde inde robiť nemusia,“ ujal sa slova Marek.

 

img

 

Čo je viac?  40 alebo 10?

 

Slíže sú obľúbená kapela, ktorá veľmi vtipne vystihuje život okolo nás. Pokojne by sa dalo povedať, že každý text, aj ten najkratší, je skvelá glosa. Fajn. Ale nasekať ich 40 na jeden album? Nebolo jednoduchšie urobiť „radovku“ s ôsmimi až desiatimi songmi?

 

„Podľa mňa táto štyridsiatka, dvojka, išla von ľahšie ako jednotka, pretože bola doba, keď sa nehralo a bol čas na tvorbu, nič iné nám neostávalo; tých 40 nápadov bolo na svete skôr, ako v roku 2003 pri jednotke....  ono sa môže zdať, že 40 vecí je viac roboty, ale nie, lebo tam dáš ten prvotný nápad, sloha, refrén, koniec a nemusíš sa zamýšľať, čo ešte tým fanúšikom ponúknuť, aby to bolo zaujímavé. Pri klasickom albume musíš viac produkovať, pri tomto nemusíš toľko produkovať, ale musíš viac vymýšľať. Rovnováha,“ vysvetlil spoločnými silami Marek a Mário.

 

img

 

Navyše si tých 40 textov ani nemusia pamätať, lebo turné je mix a z tejto novinky hrajú len päť kúskov.

 

Mareka vraj osvietilo

 

Napriek tvorbe novinky mali chalani aj dosť voľného času. Čím si ho vyplnili?  

 

„Zrekonštruoval som celý dom, od strechy po podlahy, a celú záhradu,“ hovorí Marek. „Ako keby ma osvietilo, do mesiaca, ako som skončil, išli ceny takým spôsobom hore...,“ teší sa Marek.

 

img

 

„Mňa neosvietilo, ja som neprerábal nič,“ začal Mário. „Ja som sa naučil oddychovať. Ľahol som si na gauč a pozrel som si všetky filmy a seriály, na ktoré som nikdy nemal čas, ja som si tak oddýchol až-až...“

 

img

 

„A ja stabilne, robím to už roky, mám chatu a okolo nej je stále nejaká robota, mám tam dielňu, tam si kutím, kosím, opravujem chodníky, takže aj počas pandémie som v nej a okolo nej trávil veľa času,“ dokončil Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať: Spevák Ed Sheeran uspel v súdnom spore o autorské práva k Shape of You

 

V našom videu sa ďalej dozviete, čo má Marek spoločné s pretekárskymi autami, ako a čo sa zmenilo v ich životoch počas 30 rokoch v kapele, či nemajú obavy stretávať sa s ľuďmi zo šoubiznisu, ktorých „použili“ v pesničkách, a aj to, kam sa v Bratislave stratil Kuko. Čo myslíte?

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies