Rumunský minister zahraničných vecí odstúpil po sťažnostiach na voľby

NETKY.SK • 10 November 2014, 15:12 • 2 min
Rumunský minister zahraničných vecí odstúpil po sťažnostiach na voľby

BUKUREŠŤ - Rumunský minister zahraničných vecí Titus Corlatean v pondelok odstúpil z funkcie v súvislosti so sťažnosťami, že Rumuni žijúci v zahraničí sa pre obmedzenú kapacitu nemohli zúčastniť na prezidentských voľbách, ktorých prvé kolo sa konalo 2. novembra.

slovakia

left justify in out

Politik sa podľa vlastných slov rozhodol uvoľniť kreslo po tom, ako na neho vyvíjali nátlak, aby pred ďalším kolom naplánovaným na 16. novembra umožnil zriadenie dodatočných volebných kabínok, čo by považoval za porušenie pravidiel. Corlateanov rezort v nedeľu oznámil, že na zastupiteľské úrady, kde zahraniční Rumuni hlasujú, v záujme urýchlenia procesu vyšle 800 pracovníkov. Protesty v samotnom Rumunsku však cez víkend pokračovali a premiér Victor Ponta, ktorý sám kandiduje, Corlateanovovi pohrozil odvolaním, ak nedostatky neodstráni.

 

Odhaduje sa, že v zahraničí dnes žijú približne štyri milióny Rumunov. Podľa údajov volebnej komisie ich 2. novembra hlasovalo iba 160-tisíc. Sociálny demokrat Ponta označovaný za volebného favorita sa v druhom kole stretne s liberálom Klausom Iohannisom, starostom transylvánskeho mesta Sibiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies