Rúhání: Odstúpenie USA od dohody predznamenáva koniec diplomatických riešení

NETKY.SK • 13 Máj 2018, 17:27 • 2 min
Rúhání: Odstúpenie USA od dohody predznamenáva koniec diplomatických riešení

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání v nedeľu varoval, že rozhodnutie Spojených štátov odstúpiť od jadrovej dohody môže predznamenať koniec diplomatických riešení politických sporov. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Odstúpenie USA od medzinárodnej dohody je porušením politickej morálky a predznamenáva koniec diplomatických riešení," reagoval Rúhání na rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa spred niekoľkých dní.

 

Rúhání dodal, že jadrovú dohodu s Teheránom podpísanú v roku 2015 stále ešte môže zachrániť ďalších päť signatárov zmluvy - teda Nemecko, Francúzsko, Británia, Čína a Rusko. To, či Irán odstúpi alebo neodstúpi od dohody, podľa jeho slov závisí od schopnosti týchto piatich krajín udržať jadrovú dohodu naďalej v platnosti.

 

Americký prezident Donald Trump oznámil odstúpenie Spojených štátov od predmetnej dohody v utorok s tým, že Washington čiastočne obnoví sankcie voči Iránu. Nemecko, Francúzsko a Británia v spoločnom vyhlásení uviedli, že zostanú v rámci jadrovej dohody partnermi.

 

V najbližších dňoch iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf odcestuje do Pekingu, Moskvy a Bruselu, aby rokoval o možnostiach záchrany dohody s Iránom. Zaríf zároveň varoval, že v prípade, ak sa nepodarí zachrániť medzinárodnú dohodu so šiestimi svetovými mocnosťami, Teherán podnikne prípravné kroky k možnému obnoveniu svojho jadrového programu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies