Rúhání chce pomôcť Iraku v boji proti militantom, nevylúčil spoluprácu s USA

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 10:59 • 2 min
Rúhání chce pomôcť Iraku v boji proti militantom, nevylúčil spoluprácu s USA

ANKARA - Teherán je pripravený pomôcť irackej vláde v boji proti sunnitským militantom v rámci medzinárodného práva, vyhlásil dnes iránsky prezident Hasan Rúhání. Bagdad podľa neho o pomoc zatiaľ nepožiadal. Rúhání zároveň nevylúčil spoluprácu s USA v tejto záležitosti.

slovakia

left justify in out

Irán, ktorého drvivá časť obyvateľov patrí k šiitom, je podľa agentúry Reuters znepokojený postupom sunnitských džihádistov na severe Iraku. Podľa iránskych predstaviteľov Teherán zatiaľ vyšle do Iraku svojich poradcov a poskytne zbrane.
      

Irán by podľa Rúháního taktiež mohol zvážiť spoluprácu so Spojenými štátmi pri obnovení bezpečnosti v Iraku. "Môžeme o tom premýšľať, ak uvidíme, že sa USA postavia proti teroristickým skupinám v Iraku a inde... Všetci by sme sa mali prakticky a verbálne postaviť proti teroristickým skupinám," uviedol iránsky prezident.
      

Rúhání hovoril aj o iránskom jadrovom programe. Vyjadril presvedčenie, že je možné dosiahnuť komplexnú dohodu medzi Teheránom a veľmocami do dohodnutého konečného termínu, teda do 20. júla. Zostávajúce nezhody sa môžu podľa neho vyriešiť prostredníctvom dobrej vôle a flexibility.
      

Hlavnou prekážkou v rokovaniach je prípustný rozsah obohacovania uránu v iránskych jadrových zariadeniach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies