RTVS čoskoro spustí folklórnu šou Zem spieva

NETKY.SK • 17 Január 2017, 16:40 • 2 min
RTVS čoskoro spustí folklórnu šou Zem spieva

BRATISLAVA - Rozhlas a televízia Slovenska odvysiela v sobotu 28. januára premiérovú časť novej folklórnej šou Zem spieva. Pôjde o historicky prvú televíznu súťaž, v ktorej sa predstavia neprofesionálne folklórne súbory a skupiny, tanečníci a speváci tradičnej ľudovej hudby zo všetkých kútov Slovenska.

slovakia

left justify in out

Nový formát si kladie za cieľ uctiť si predovšetkým tradície našich predkov a ukázať krásy slovenskej krajiny. Výkony súťažiacich bude počas celého trvania súťaže posudzovať päťčlenná odborná porota. Do porotcovských kresiel v šou si sadnú hudobník a redaktor Samuel Smetana, tanečnica Lúčnice Barbora Morongová, dramaturgička, pedagogička a etnomuzikologička Alžbeta Lukáčová a etnochoreologička Lenka Konečná.

 

Tvorcovia formátu nechcú prezentovať len slovenský folklór. „Základná myšlienka bola, že je to súťaž o folklóre na Slovensku v 21. storočí, nie len o slovenskom folklóre. Priestor dostanú aj menšiny a novovzniknuté telesá, ktoré nejakým spôsobom folklór použili na ďalšie spracovanie. Je tam napríklad formácia, ktorá hrala na jazzových dňoch a prezentujú sa fusionom všetkého možného alebo rusínska formácia, ktorá sa opiera o svoju kultúru, ale dáva do svojej tvorby aj balkánske a world music prvky. Ja si myslím, že to je strašne krásna prezentácia toho, čo momentálne na Slovensku máme. Ani by som to nenazývala súťaž, pretože všetci interpreti, ktorí sa zúčastnili nakrúcania, to robia absolútne neprofesionálne, neživia sa tým a nie je to ich hlavný príjem. Všetci to robia preto, lebo ich to baví a pretože to chcú robiť. To bolo na tom kúzelné. Oproti iným súťažiam tu nie sú porazení. Tu sa tešíme z toho, čo je a ako je to bohaté. Ide z toho iba pozitívna emócia. Nikto nebude prepadávať, nikto nebude s nikým konfrontovaný, má to byť taká feel good show,“ povedala v rozhovore pre agentúru SITA dramaturgička šou Martina Cyprichová.

 

Na kastingoch sa podľa jej slov zúčastnilo približne dvetisíc ľudí. „Tí sa predstavili buď ako jednotlivci alebo ako formácia. Dokopy išlo asi o 350 čísiel a z nich sme vybrali 63, ktoré bližšie predstavíme. Zároveň sme spolupracovali aj so známymi osobnosťami, ktoré majú určité pojítko na danú oblasť alebo na kraj, o ktorom bude práve reč. Nazvali sme ich takými lokálpatriotmi. V rámci dokrútok sa objaví 21 známych tvárí, Lukáš Latinák, Adela Banášová, Sajfa, Eňa Vacvalová a ďalší. Každý z nich je pritom v tej svojej vlasti, vo svojom kraji doma, cíti sa tam dobre a má pocit, že divákom ako taký ten lokálpatriot chce predstaviť to najlepšie z najlepšieho,“ uviedla.

 

O absolútnom víťazovi šou rozhodnú počas dvoch veľkých finále diváci sms hlasovaním. „Štyri z desiatich častí budú postavené na zostrihoch z kastingov, v ďalších štyroch sa predstavia vybraní interpreti v štúdiu a potom budú nasledovať dve veľké finále, ktoré budeme vysielať naživo,“ dodala Cyprichová.

 

 

O réžiu a produkciu formátu sa postaral Peter Núňez a jeho tím. „Ja som človek zvonku a cítil som ako režisér a producent obrovský potenciál tejto témy a mal som pocit, že je to potrebné urobiť. Som veľmi vďačný, že RTVS vydávalo signály z opačnej strany a reagovalo na návrhy. Trvalo to naozaj dlhý čas, kým sme došli k realizácii a aj teraz, pár dní pred štartom, môžem povedať, že stojíme na veľmi tenkom ľade a mám z toho stiahnutý žalúdok. Veľmi sa bojím, aby vôľa, energia a investícia, ktorú sme do toho vložili, dopadla dobre a aby bola spokojnosť nielen na strane divákov, ale aj na strane tých, ktorí na projekte spolupracovali,“ povedal Núňez.

 

Moderátorsky šou zastreší trojica mladých umelcov zo zoskupenia S hudbou vesmírnou. „Máme z toho ohromnú radosť a máme aj obrovské očakávania, ako to nakoniec bude z našej strany vyzerať. Myslím, že folklór je úžasná téma, ktorá mala zatiaľ v médiách pomerne malý priestor,“ povedal pre agentúru SITA Marek Koleno zo skupiny S hudbou vesmírnou.

 

Vedenie RTVS je napriek nervozite z nasadzovanej novinky nadšené. „Je to niečo, čo nemá byť súčasťou sezóny a víkendového prime timeu. Má to byť niečo, čo prežije viac ako jednu sezónu. Ide zároveň o niečo, čo na Slovensku v takejto mediálnej podobe dosiaľ nebolo a mám dobrý pocit z toho, že sa podarilo na Slovensku pri tej obrovskej diverzite folklóru vytvoriť takýto projekt. Folklór je nielen tradíciou, ale aj súčasnosťou aj budúcnosťou. Nebudem hovoriť o tom, že verejnoprávne médium malo už dávno robiť takýto formát, ale chcem povedať, že konečne a mám od toho veľké očakávania,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. „O tomto type programu sa bavíme už od roku 2013. Prerešeršovali sme viac ako dvesto, dvestopäťdesiat formátov z celého sveta, ale vždy nás na tom niečo zastavilo a povedali sme si, že to nie je to pravé orechové, to, čo by sme chceli priniesť na obrazovky my. Nakoniec sme sa k výslednému obsahu dopracovali vďaka Petrovi Núňezovi a jeho tímu a ja som veľmi rád, že už 28. januára diváci uvidia v prime time veľký výpravný formát, ktorý sa venuje folklóru. Je to podľa mňa zároveň formát konkurencieschopný. O tom, že folklór má svojho tradičného, konzervatívneho, staršieho diváka, nemusím nikoho presviedčať, ale som presvedčený, že folklór je v dnešnej dobe nesmierne trendy, nesmierne sexi a zaujímavý aj pre hipsterskú generáciu a pre ľudí, ktorí nesledujú len televíziu, ale pohybujú sa aj na sociálnych sieťach a na webe. Som stopercentne presvedčený, že to nie je prvý a posledný ročník, ale že je to prvý ročník celej rady, niekoľkých ročníkov, ktoré budeme každý rok prinášať na televízne obrazovky,“ doplnil programový riaditeľ RTVS Tibor Búza.

 

Formát dostal názov na počesť režiséra, folkloristu a fotografa Karola Plicku, autora snímky Zem spieva (1933).
Diváci a diváčky si ho budú môcť pozrieť každú sobotu o 20:25 na Jednotke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies