Rusko a Čína odstúpia od finančných systémov kontrolovaných západom

NETKY.SK • 23 Marec 2021, 14:41 • 2 min
Rusko a Čína odstúpia od finančných systémov kontrolovaných západom

PEKING - Rusko a Čína urobia všetko pre to, aby zabezpečili svoje finančné a obchodné vzťahy pred hrozbami nepriateľských krajín, uviedol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

slovakia

left justify in out

"USA a západné krajiny zabudli ako sa má uplatňovať klasická diplomacia a začínajú požívať na medzinárodnej scéne iba jeden nástroj – sankcie. Nie je možne podnikať vo svete prostredníctvom ultimátov, prostredníctvom sankcií, a nútiť ostatné krajiny, aby robili to, čo sa od nich očakáva", uviedol Lavrov na tlačovej konferencii s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Yim.

 

 

Upozornil na návrh generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej zmraziť sankcie, sankčné režimy a zaistenie tovaru nevyhnutného na zabezpečenie obyvateľstva v podmienkach koronavírusovej infekcie.

 

"Naši západní kolegovia túto iniciatívu úplne ignorovali, rovnako ako ignorovali návrh ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý predložil v rámci video samitu G20 na jar 2020, vytvoriť 'zelené koridory'" bez sankcií a iných umelých bariér.

 

"Spolu s Čínskou ľudovou republikou a veľkým počtom ďalších rovnako zmýšľajúcich ľudí pevne upozorňujeme na túto otázku na medzinárodných platformách vrátane OSN. Bolo tam prijatých veľa rezolúcií, ktoré deklarujú nelegitímne jednostranné ekonomické a iné sankcie, ktoré sa zavádzajú obchádzaním Rady bezpečnosti OSN, a to najmä tých opatrení, ktoré majú extra-teritoriálny charakter", uviedol Lavrov.

 

img

 

"Pokiaľ ide o rusko-čínske vzťahy, som presvedčený, že urobíme všetko pre to, aby sme ich udržali v bezpečí, aby neboli vystavení žiadnym hrozbám zo strany štátov, ktoré sú voči našim krajinám neprívetivé, vrátane spôsobov obchodovania, vzájomného vyrovnania a všetkého, čo nás robí silnejšími", dodal Lavrov.

 

Poznamenal, že Rusko celkovo má v úmysle odkloniť sa od závislosti na finančných systémoch kontrolovaných západnými krajinami.

 

img

 

"Práce nad týmto prebiehajú už dlhšiu dobu. Vedie sa to rôznymi smermi, máme vlastný systém na prenos finančných správ. Naše príslušné finančné orgány, finančné oddelenia, centrálna banka očakávajú rozšírenie jej uplatňovania", vysvetlil ruský minister.

 

Predtým Európska únia zaradila na sankčný zoznam štyroch čínskych občanov a jednu organizáciu. Sú obvinení z prenasledovania ujgurskej moslimskej menšiny v Sin-ťiangu. Sankcie stanovujú zákaz vstupu do EÚ a zmrazenie aktív na jej území.

 

img

 

Peking reagoval uvalením sankcií na desať európskych občanov, vrátane poslancov Európskeho parlamentu, ako aj štyroch organizácií. Na Čínske ministerstvo zahraničia bol privolaný šéf delegácie EÚ v Pekingu a vyjadrili mu  protest v súvislosti so sankciami zo strany EÚ. Zástupca ministra zahraničia Qin Gang zdôraznil, že sankcie EÚ sú založené na klamstvách a falošných správach a nemajú právny základ.

 

Zdroj:  https://ria.ru/20210322/diplomatiya-1602243953.html

           https://ria.ru/20210323/ugrozy-1602420374.html

           https://ria.ru/20210323/protest-1602419258.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies