Minister Budaj sa chce vydať cestou väčšieho využívania zelených projektov

NETKY.SK • 3 Február 2021, 06:13 • 2 min
Minister Budaj sa chce vydať cestou väčšieho využívania zelených projektov

BRATISLAVA - Európska komisia pripravuje novú metodiku, podľa ktorej budú jednotlivé členské štáty postupovať pri nákupoch počítačov, monitorov, mobilných telefónov, ako aj v cestnej doprave.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia SR podľa tejto metodiky pripraví manuál, na základe ktorého budú obstarávatelia nakupovať. Zmeny sa dotknú produktových skupín "Počítače a monitory" a "Cestná doprava". Vyplýva to z informatívneho dokumentu ministerstva životného prostredia.

 

img


Podľa Jána Budaja, ministra životného prostredia, je systém, založený na šetrnom využívaní prírodných zdrojov, tou správnou cestou, ako šetriť aj životné prostredie, aj peniaze nás všetkých.

 

"Predchádzajúca vláda sa síce zaviazala zvýšiť podiel zeleného verejného obstarávania, ale nesplnila ho. Pritom je nanajvýš potrebné, aby sa, obzvlášť pri štátnych nákupoch, uplatňovali princípy zeleného verejného obstarávania, ktoré sú bežné vo vyspelých krajinách Európy," zdôraznil minister Budaj.

 

img

 

Možné problémy 
Pri obstarávaní IT techniky by sa malo viac prihliadať na opätovné využitie jednotlivých IT komponentov. V cestnej doprave viac zohľadňovať dopady na životné prostredie, množstvo vypúšťaných látok, ktoré znečisťujú ovzdušie, ale aj negatívne dopady na životné prostredie pri výrobe batérií do elektrických vozidiel alebo emisie hluku spôsobené vozidlom a pneumatikami počas fázy používania.

 

img


Podľa Envirostratégie tento podiel má v roku 2030 dosiahnuť až 70 % z celkovej hodnoty verejného obstarávania. V minulom roku bol tento podiel iba na úrovni 10,92 %.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies