Rozširujú sa dotácie pre vojenské lesy

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 16:06 • 2 min
Rozširujú sa dotácie pre vojenské lesy

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany SR by mohlo poskytnúť dotáciu Vojenským lesom a majetkom SR na úhradu zvýšených nákladov na hospodárenie v lesoch, dôvodom je výcvik ozbrojených síl vo vojenskom obvode alebo na územiach slúžiacich na zabezpečenie úloh obrany štátu. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti rezortu obrany, ktorú v stredu prerokuje vláda.

slovakia

left justify in out

„Vojenské lesy a majetky SR, štátny podnik majú v dôsledku výcviku ozbrojených síl SR obmedzenú hospodársku činnosť a zvýšené výdavky napríklad na prepravu osôb a vyťaženého dreva, pretože sa prepravujú po náhradných trasách, ktoré sú dlhšie ako trasy cez územie, na ktorom je výcvik ozbrojených síl,“ uvádza materiál.

Právna norma zároveň navrhuje rozšíriť možnosť poskytnutia dotácie aj na revitalizáciu lesných porastov a na trvalo udržateľné hospodárenie v lesoch na území vojenského obvodu, území slúžiacom na zabezpečenie úloh obrany štátu ako aj na lesný majetok vo vlastníctve štátu, ktorý spravujú Vojenské lesy a majetky SR, štátny podnik na základe súhlasu ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Na zmiernenie a zastavenie podkôrnikovej kalamity v smrečinách sa poskytovala dotácia len na biologické opatrenia. Keďže aplikácia biologických prípravkov nebola vždy účinná, navrhuje sa rozšíriť možnosť poskytnúť dotáciu aj na mechanické a chemické opatrenia.

Návrhom nevzniknú nové požiadavky na štátny rozpočet. V prípade rozhodnutia o poskytnutí dotácie bude dotácia rozpočtovo vykrytá zo schváleného objemu výdavkov rozpočtovej kapitoly Ministerstva obrany SR, konštatuje novela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies