Rozsiahly výskum priniesol zaujímavé zistenie: Alzheimerovej chorobe sa dá predísť!

NETKY.SK • 15 Júl 2019, 9:29 • 2 min
Rozsiahly výskum priniesol zaujímavé zistenie: Alzheimerovej chorobe sa dá predísť!

LOS ANGELES - Napriek tomu, že Alzheimerova choroba je dedičná, existuje spôsob, ako riziko jej vzniku výrazne znížite!

slovakia

left justify in out

Vyplynulo to z rozsiahleho výskumu, ktorého výsledky zverejnili v nedeľu.

 

Elzbieta Kuzma so svojím tímom z Univerzity v Exetere vytvorili štúdiu, v rámci ktorej sa zamerali na pozorovanie faktorov ovplyvňujúcich vznik demencie. Zaoberali sa takmer 200-tisíc dobrovoľníkmi vo veku nad 60 rokov, pričom sledovali ich životy 8 rokov. Týchto ľudí rozdelili do skupín na základe životného štýlu, ale aj genetických predispozícií na dané ochorenie. Zistili zaujímavú skutočnosť.

 

img

 

Odborníci na základe sérií pozorovaní odhalili, že hoci u ľudí s genetickými predispozíciami na demenciu je riziko jej vzniku prirodzene vyššie, túto skutočnosť možno ovplyvniť zdravým životným štýlom. Pokiaľ išlo o ľudí, ktorí sa udržiavali v kondícii a zdravo sa stravovali, bez ohľadu na dedičnosť u nich pravdepodobnosť nástupu demencie klesla.

 

img

 

Ako sa vyjadril jeden z vedcov, John Haaga, to, že sa u ľudí Alzheimerova choroba alebo iná forma demencie nevyvinie zaručiť nikto nedokáže, no výsledky výskumu možno považovať za veľmi dobré správy, pretože jednoznačne preukázali, že zdravý životný štýl môže výrazne pomôcť.

 

Dobrou správou teda je, že o osude ľudí, ktorí nábeh na demenciu zdedili, nerozhoduje len genetika, ale aj ich vlastný prístup k životu. Ako však vedci podotkli, svoj výskum realizovali len na ľuďoch európskeho pôvodu, preto nemôžu výsledky generalizovať a aplikovať aj na ostatné rasy a etnické skupiny.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona