Rozlúčte sa s prázdninami jazdou historickým vlakom a bohatým programom!

NETKY.SK • 25 August 2022, 12:00 • 2 min
Rozlúčte sa s prázdninami jazdou historickým vlakom a bohatým programom!

Občianske združenie Veterány.EU pozýva na druhý ročník mimoriadnych jázd vlakom do Kalondy. Historický motorový vlak odvezie cestujúcich za kultúrou a umením v Lučenci, do aquaparku Novolandia v Rapovciach i do malebnej obce Kalonda.

slovakia

left justify in out

OZ Veterány.EU v spolupráci s Klubom historickej techniky Zvolen, ZSSK Cargo, mestom Lučenec a obcami Rapovce a Kalonda pozýva širokú verejnosť na jazdy historickým motorovým vlakom na trase Zvolen – Lučenec – Kalonda a späť a Lučenec – Kalonda a späť (3x), ktoré sa uskutočnia v sobotu 27. augusta 2022 ako symbolická rozlúčka s letnými prázdninami.

 

img

 

Jazda historického vlaku zloženého z motorového rušňa 753.109-8 (T 478.3109) „Okuliarnik“, trojice osobných vozňov ČSD 3. triedy s dreveným interiérom a otvorenými nástupnými plošinami na čelách, služobného vozňa „Zetka“ na prepravu bicyklovmotorového vozňa M 131.1053 „Hurvínek“ sa začína o 08:02 na železničnej stanici Zvolen – osobná stanica. Cestujúci môžu pristúpiť aj v staniciach Pstruša, Stožok, Detva, Kriváň a Lučenec. Základné cestovné je 20,- € zo Zvolena, resp. 6,- € z Lučenca, deti od 6 do 15 rokov, dôchodcovia nad 70 rokov a občania s ŤZP zaplatia polovicu. Deti do 6 rokov cestujú zdarma. Preprava bicykla je za 1,50 € a v ponuke je aj zvýhodnený rodinný lístok pre 2 dospelých a max. 3 deti.

 

Pestrý program pre malých i veľkých

 

Počas cca 30-minútovej prestávky v Lučenci sa uskutoční slávnostné privítanie mimoriadneho vlaku za účasti predstaviteľov mesta v zastúpení viceprimátora Pavla Baculíka a ďalších účastníkov a folkloristov z DFS Malinčok a FS Jánošík z Fiľakova. Oba folklórne súbory následne spríjemnia cestujúcim prvú spiatočnú jazdu do malebnej obce Kalonda, kde bude pre návštevníkov pripravený zaujímavý program.

 

img

 

Obec Kalonda pozýva na tradičný piknik v parku, ktorý obyvateľom i návštevníkom obce spríjemní vystúpenie DFS Malinčok a FS Jánošík z Fiľakova. Stačí si so sebou zobrať iba deku, či karimatku a o všetko ostatné už bude postarané. V ponuke je aj prehliadka Palóc múzea, prechádzka náučným chodníkom ochrany prírody a možnosť bezplatného požičania bicyklov.

 

img

 

Kto sa nebojí vody a chce zažiť aj trochu adrenalínu, môže si na vodnom diele Kalonda vyskúšať splavovanie Ipľa na motorovom člne alebo v kanoe. Bezplatná kyvadlová doprava k vodnému dielu bude zabezpečená mikrobusom vždy po príchode historického vlaku z Lučenca.

 

Pre cestujúcich bude pripravený aj zaujímavý kvíz, v ktorom si budú môcť preveriť svoje vedomosti z histórie železníc.

 

Video pozvánka

 

 

Individuálna prehliadka mesta 

 

Kto sa počas dňa rozhodne navštíviť okresné mesto Lučenec, môže si dopriať občerstvenie v niektorom z gastronomických zariadení, pochutnať si na zmrzline, vybrať sa na individuálnu prehliadku Mestského múzea, Synagógy, Novohradského múzea a galérie, Pamätného domu Júliusa Szabóa, alebo sa poprechádzať po mestskom parku. V ponuke je aj požičovňa vodných člnkov na Ľadove, zdieľané bicykle, ako aj predaj suvenírov v Turistickej a informačnej agentúre KARPATY SLOVAKIA s.r.o. na železničnej stanici.

 

Kyvadlová doprava do Novolandie 

 

Počas celého dňa budú na trati Lučenec - Kalonda premávať 4 páry spojov, ktoré zabezpečia pohodlnú dopravu na termálne kúpalisko Aquapark Novolandia situované v tesnej blízkosti železničnej stanice v Rapovciach. V jeho areáli sa nachádza detský, sediaci, plavecký i relaxačný bazén, 5 bufetov, LOBBY bar, Beach bar, stánok so zmrzlinou a palacinkami. Lákadlom bude aj vystúpenie DJ Roman Oldies so začiatkom o 17-tej hodine. Návštevníci, ktorí sa pri vstupe na kúpalisko preukážu cestovným lístkom z mimoriadneho vlaku, získajú zvýhodnené vstupné 5,- € na osobu. Poslednú augustovú sobotu preto nechajte svoje auto doma a odvezte sa do Novolandie kapacitnou vlakovou súpravou.

 

img

 

Jazdu historickým vlakom pohodlne stihnú aj cestujúci zo vzdialenejších častí Slovenska. Cestovný poriadok mimoriadneho vlaku je prispôsobený príchodom a odchodom pravidelných vlakov do a z Lučenca, pričom druhý a tretí spoj do Kalondy odchádza po príchode rýchlikov zo smeru Zvolen a Košice.

 

img

 

Cestovný poriadok a tarifa mimoriadnych vlakov do Kalondy bude zverejnená na stránkach organizátorov www.veterany.eu a www.facebook.com/veterany.eu. S cestovným lístkom bude možné prerušiť jazdu v Rapovciach (pri ceste zo Zvolena aj v Lučenci) a pokračovať v jazde ďalším spojom.

 

Alternatívny program pre cykloturistov a turistov 

 

Jazdu historickým vlakom môžu využiť aj turisti, ktorí sa rozhodnú spraviť si výlet po okolí železnice. V obci Stožok je v ponuke návšteva Lanového centra, v Detve sa môžete vybrať na prehliadku Kalvárie a k prírodnej pamiatke Melichova skala, alebo si spraviť výlet na Siroň a do Skliarova. Z obce Kriváň vedie modrá TZT na Malčekovu skalu (744 m.n.m.), alebo Sliacku Poľanu. V Kalonde je možnosť prechádzky náučným chodníkom vedúcim až do Šiatorskej Bukovinky.

 

img

 

Cykloturisti zase môžu z Detvy pokračovať po Hontianskej, Rudohorskej a Novohradskej cyklomagistrále a z Lučenca po náučnom chodníku na Málinec, alebo po cyklotrase do Haliče, Vidinej a ku chránenému vtáčiemu územiu vo Veľkej nad Ipľom. Cyklisti, ktorí sa s nami odvezú až do Kalondy, sa následne môžu vrátiť náučným chodníkom späť do Lučenca. Vo vlaku je možné prepravovať najviac 20 bicyklov.

 

Lahôdka pre fanúšikov historických autobusov 

 

Spestrením podujatia budú nepochybne aj kyvadlové jazdy historickým autobusom Karosa C 734.40 na trase Lučenec - Mikušovce - Rapovce - Kalonda a späť ako prípoj k historickému vlaku a cca 90-minútová okružná fotojazda po okolí Lučenca na trase Lučenec - Halič - Gregorova Vieska - Podrečany - Ružiná - Divín - Mýtna - Lovinobaňa - Vidiná - Lučenec. Autobus bol zaradený do premávky pred 33 rokmi (23.08.1989). Maximálny počet miest je 45 osôb a preprava bicyklov nie je povolená. Cestovné na kyvadlovej jazde Lučenec – Kalonda je rovnaké ako v prípade vlaku, na okružnej fotojazde je cestovné 10,- €, resp. 5,- € pre deti od 6 do 15 rokov, ŤZP a dôchodcov nad 70 rokov. Deti do 6 rokov cestujú zdarma. Podrobnejšie informácie budú zverejnené na webových a faceboookových stránkach organizátorov.

 

img

 

„Po skúsenostiach z minulého roku sme sa rozhodli pridať ďalší pár spojov z Lučenca do Kalondy a späť a zabezpečiť tak pravidelnú taktovú dopravu pre cykloturistov, turistov, železničných nadšencov i návštevníkov Novolandie. V mimoriadnom vlaku si cestujúci budú môcť vybrať zo širokej ponuky suvenírov i drobného občerstvenia a prispieť tak na aktivity nášho združenia. Okrem magnetiek a pohľadníc budú v ponuke aj hrnčeky, puzzle, vystrihovačky, omaľovánky, ruksaky, knižné publikácie i brožúrky,“ približuje jeden z organizátorov.

 

img

 

„Naše združenie sa každoročne snaží organizovať veteránske akcie v  rôznych regiónoch Slovenska. Teší ma, že v banskobystrickom kraji sme našli stabilných partnerov, vďaka ktorým môžeme už po druhý krát zorganizovať zážitkové jazdy historickým vlakom do malebnej obce Kalonda nachádzajúcej sa neďaleko maďarských hraníc. Nevylučujeme preto, že v budúcnosti zavítame aj na ďalšie zaujímavé miesta v tomto regióne. Veríme, že verejnosť naša akcia zaujme a príde si užiť poslednú prázdninovú sobotu v banskobystrickom kraji,“ dopĺňa predseda združenia Mgr. Jaroslav Filo.

 

 

Za realizáciu podujatia ďakujeme Klubu historickej techniky Zvolen, Železniciam Slovenskej republiky, Železničnému múzeu Slovenskej republiky, ZSSK Cargo, SAD Lučenec, STM-Múzeu dopravy, Ipeľským tehelniam, TESCO STORES SR, a.s., www.výrobasuvenírov.sk, spoločnosti Anwell, Aquaparku Novolandia, Splavuj Ipeľ, DFS Malinčok a FS Jánošík z Fiľakova, mestu Lučenec, obciam Mikušovce, Rapovce a Kalonda.

 

Partneri podujatia 

Rádio BB FM, TV Locall, VLAKY.NET, RAILPAGE.NET, Railtrains.sk, s deťmi.com a ďalší.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies