Rebríček najnavštevovanejších filmov Kina Lumiére vedie Bohemian Rhapsody

NETKY.SK • 27 Február 2019, 14:35 • 2 min
Rebríček najnavštevovanejších filmov Kina Lumiére vedie Bohemian Rhapsody

BRATISLAVA - Slovenský filmový ústav (SFÚ), ktorý v minulom roku oslávil 55. výročie svojho vzniku, opakovane dosiahol zlepšený výsledok hospodárenia v sume 16.152 eur.

slovakia

left justify in out

"Najvyšší za posledných desať rokov," informoval o tom v stredu na výročnej tlačovej konferencii spojenej s odpočtom činnosti generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký.

 

Náklady ústavu pritom predstavovali čiastku 6.532.688 eur a výnosy dosiahli sumu 6.548.840 eur. Ústav bol vlani aj žiadateľom Audiovizuálneho fondu a získal dotácie na šesť projektov v sume 74.967 eur.

 

Rekordnú návštevnosť nad 100.000 divákov zopakovalo Kino Lumiére, prevádzkované SFÚ od roku 2011. "Má stále stabilnú základňu divákov, tých 103.500 divákov, ktorí prišli v minulom roku, je výborné číslo pri všeobecnom poklese, ktorý na Slovensku v kinách bol," konštatoval Dubecký s tým, že najvyššiu návštevnosť zaznamenali opäť európske filmy.

 

 

Prišlo si ich pozrieť 53.199, čo predstavuje 51 % z celkového počtu divákov. Rebríček najnavštevovanejších filmov vedie životopisná hudobná dráma Bohemian Rhapsody.

 

V prvej desiatke najnavštevovanejších titulov figurujú aj dva slovenské - roadmovie Tlmočník Martina Šulíka a dokument Patrika Lančariča Válek. Celkovo sa v kine uskutočnilo 3827 predstavení, okrem aktuálnej produkcie kino premietalo aj archívne snímky vo Filmotéke.

 

V oblasti komplexných dlhodobých projektov SFÚ vlani pokračoval v projekte Systematická obnova audiovizuálneho dedičstva. Podľa Dubeckého sa obnovilo 21 celovečerných a 80 dokumentárnych filmov.

 

Procesom kompletnej odbornej kontroly a ošetrenia vlani prešlo 526.689 metrov filmových materiálov. V dlhodobom projekte Integrovaného audiovizuálneho informačného systému SK Cinema pokračoval nárast počtu nových záznamov na 576.131.

 

 

Udalosťou roka bola svetová premiéra digitálne reštaurovaného filmu Petra Solana Prípad Barnabáš Kos (1964) na festivale archívneho filmu Lumiére - Grand Lyon Film Festival.

 

Na MFF Karlove Vary bol v medzinárodnej premiére uvedený digitálne reštaurovaný film Signum laudis (1980) Martina Hollého. Vlani sa ústav ako organizátor, spoluorganizátor či partner podieľal na 123 podujatiach v zahraničí (38 krajín) a na 25 podujatiach na Slovensku. Uvedených bolo 145 dlhometrážnych a 246 krátkometrážnych filmov.

 

Najviac uvádzanými súčasnými slovenskými titulmi boli Čiara (2017) Petra Bebjaka a Piata loď (2017) Ivety Grófovej.

V roku 2018 patrila k náročným úlohám SFÚ realizácia obchodnej verejnej súťaže na podávanie cenových návrhov na získanie výhradných licencií z ponuky 45 TOP filmov pre teritórium Slovenska. Celkovo vlani nadobudli účinnosť licenčné zmluvy na televízne šírenie audiovizuálnych diel k 148 celovečerným filmom a 208 týždenníkom.

 

Najsledovanejšími titulmi SFÚ v slovenských televíziách sa v roku 2018 opäť stali snímky Perinbaba (1985) Juraja Jakubiska, Soľ nad zlato (1982) Martina Hollého a Pacho, hybský zbojník (1975) Martina Ťapáka.

 

V oblasti edičnej produkcie SFÚ vlani vydal štyri publikácie. V druhom vydaní vyšla reprezentatívna obrazová publikácia a anglickom jazyku od britského filmového historika Petra Hamesa Best of Slovak Film 1921 - 1991, k čitateľom sa dostali aj zborníky Iluzívne a antiiluzívne vo filme a Slovenský film v roku 2017. Ústav spolupracoval aj na monografickej publikácii Eduard Grečner a jeho filmy z pera českého filmového vedca Milana Cyroňa.

 

Pravidelne vychádzal jediný mesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk. Významne sa v ústave rozvíjala vedecko-výskumná činnosť, realizoval sa základný výskum pre projekt venovaný filmovej tvorbe Alaina Robbe-Grilleta na území Slovenska v 60. rokoch minulého storočia a formuloval sa aj výskumný projekt na tému dejín svetovej kinematografie od vzniku filmu po nástup zvuku.

 

Dubecký za minuloročný úspech označil aj vydanie slovenských filmov z archívnych fondov SFÚ v zahraničných vydavateľstvách. Ide o tituly Panna zázračnica (1966) Štefana Uhra (Second Run, Veľká Británia), Boxer a smrť (1962) Petra Solana (Bildstörung, Nemecko) a tri kolekcie slovenských animovaných filmov (Clavis Films, Francúzsko). Pripomenul tiež edičné počiny SFÚ - 3DVD kolekciu Best of Viktor Kubal, pri príležitosti životných jubileí vyšli na DVD filmy Tichá radosť (1985) a Súkromné životy (1990) Dušana Hanáka a Nevera po slovensky I-II (1980) Juraja Jakubiska. K najpredávanejším DVD nosičom SFÚ za minulý rok patrili kolekcia dokumentárnych portrétov Prvá a filmy Tisícročná včela (1983) a Perinbaba (1985) J. Jakubiska.

 

Kompletné zhodnotenie činnosti ústavu v roku 2018 je predmetom Správy o činnosti a hospodárení SFÚ za rok 2018 dostupnej na www.sfu.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies