ROZHOVOR: V streleckom areáli Zohor nás privítal reprezentant v IPSC streľbe Andrej Hrnčiarik

NETKY.SK • 18 Marec 2024, 14:30 • 2 min
ROZHOVOR: V streleckom areáli Zohor nás privítal reprezentant v IPSC streľbe Andrej Hrnčiarik

ZOHOR - V južnej časti Záhorskej nížiny v okrese Malacky sa nachádza obec Zohor, ktorý milovníci streľby poznajú najmä v spojitosti so Strelnicou Zohor. Táto unikátna strelnica ponúka nielen možnosť trénovať streľbu z rôznych druhov zbraní, ale aj širokú škálu kurzov. Čosi o výcviku alebo o svojich úspechoch nám rozpovedal slovenský reprezentant v IPSC streľbe Andrej Hrnčiarik.

slovakia

left justify in out

Strelnica Zohor sa môže pochváliť modernými zariadeniami a skúsenými inštruktormi, ktorí vám pomôžu zdokonaliť vašu streľbu bezpečným a efektívnym spôsobom. Bez ohľadu na to, či ste začiatočník, pokročilý alebo len radi trávite voľný čas aktívnym spôsobom, tu nájdete niečo pre seba.

Svoje tréningy tam absolvuje aj slovenský reprezentant v IPSC streľbe Andrej Hrnčiarik, ktorý je aj držiteľom titulu juniorského majstra sveta. Ako prebiehajú jeho tréningy a v čom sa zdokonaľuje v streleckom areáli Zohor? To sa môžete dozvedieť v našej reportáži!

A čo je to vlastne IPSC streľba?

Tento nový a vzrušujúci druh streľby má svoje korene v Californii, USA v 50-tych rokoch. Rýchlo sa rozšíril na všetky kontinenty vrátane Európy, Austrálie, Strednej a Južnej Ameriky a Afriky. Medzinárodná organizácia International Practical Shooting Confederation (IPSC) bola založená na International Combat Pistol Conference konanej v Columbii, Missouri, USA v máji 1976. Štyridsať ľudí z celého sveta bolo pozvaných na konferenciu aby určili povahu a budúcnosť praktickej streľby.

V dynamickej streľbe musí pretekár podeliť presnosť, silu a rýchlosť do víťaznej kombinácie.

 

Terče sú rozmerov 75 cm krát 45 cm s centrom veľkosti 15 cm predstavujúc „A zónu“. Väčšina pretekov sa koná na malých strelniciach, s maximálnou vzdialenosťou 40 m. Niekomu sa môže zdať ľahké zasiahnuť 15 cm A-zónu na 40 m, ako je to pri mierenej streľbe, no v IPSC sa strieľa so zbraňami minimálneho kalibru 9mm. Toto minimum odzrkadľuje praktickú podstatu tohoto moderného športu a zvládnutie plne výkonnej zbrane je podstatne ťažšie ako strieľať terčovou pištoľou so slabým spätným rázom, hlavne keď strelec potrebuje strieľať čo najrýchlejšie. Čas totiž hrá významnú úlohu. V parkúroch s pevným časom, je veľmi krátky čas na vystrelenie predpísaného množstva rán a pri neobmedzených sa počet nastrieľaných bodov delí časom, potrebným na zostrelenie terčov.

Zdvojené terče, pohyblivé terče, terče reagujúce na zásah, tresty za zasiahnutie no-shot terča vloženého medzi terče, alebo zakrývajúceho časť riadneho terča, prekážky, pohyb na parkúre, taktika a všeobecne akákoľvek obtiažnosť na parkúre, ktorú jeho tvorca vymyslí, drží pretekára v sústredení a divákov v napätí. Kým pravidlá IPSC hovoria, že situácie majú byť realistické s praktickou podstatou, tiež hovoria o mnohostrannosti, aby udržali tento šport od formálnosti a štandardnosti. Preto niektoré preteky obsahujú aj parkúry s prekvapením, kde nikto nevie, čo tam má očakávať.

Dynamická streľba je medzinárodný šport zdôrazňujúci bezpečnosť a bezpečnú manipuláciu so zbraňami, presnosť, rýchlosť a silu v najväčších pretekoch po celom svete. Koruna slávy pre dynamickú streľbu je stať sa majstrom sveta IPSC.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Foto: CZUB, JPC Combat, Foto: CZUB
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies