Indická vláda vyzýva ľudí, aby na Valentína objímali kravy

NETKY.SK • 11 Február 2023, 09:00 • 2 min
Indická vláda vyzýva ľudí, aby na Valentína objímali kravy

NAÍ DILLÍ - Indická vláda vyzvala občanov, aby tento rok nepoňali blížiaci sa deň sv. Valentína ako oslavu romantiky, ale ako "deň objímania kráv", a lepšie tak propagovali hinduistické hodnoty. TASR o tom informuje na základe štvrtkovej správy agentúry AP.

slovakia

left justify in out

Indický vládny úrad na ochranu zvierat ešte v stredu veriacich hinduistov vyzval, aby 14. februára objímali kravy. Uviedol pritom, že takýto čin im prinesie citové obohatenie a prispeje k zvýšeniu kolektívneho i ich osobného šťastia. Niektorí politickí komentátori toto nariadenie kritizujú ako "potieranie hraníc medzi štátom a náboženstvom". Hinduisti, ktorí sú najväčšou náboženskou skupinou v Indii, považujú kravy za posvätné, pričom zabitie týchto zvierat je v mnohých indických štátoch zakázané. Hinduisti zároveň tvrdia, že oslavy "západného sviatku" sv. Valentína sú v rozpore s tradičnými indickými hodnotami. Podľa mnohých z nich tento deň propaguje aj promiskuitu.

 

img

 

Hinduistickí extrémisti dokonca v posledných rokoch pálili valentínske darčeky či pohľadnice a páry zaľúbencov držiace sa za ruky vyháňali na Valentína z reštaurácií alebo parkov. O dosiahnutie nadradenosti hinduizmu sa v Indii – nábožensky rozmanitej a oficiálne sekulárnej krajine – usiluje aj samotná hinduistická nacionalistická vláda vedená premiérom Naréndrom Módím. Mladí vzdelaní Indovia bez ohľadu na svoje náboženské presvedčenie zvyčajne trávia deň sv. Valentína v parkoch či reštauráciách, vymieňajú si darčeky a usporadúvajú večierky, podobne ako pri príležitosti iných indických sviatkov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies