Rozhodnutie ústavného súdu treba splniť

NETKY.SK • 1 Október 2010, 11:51 • 2 min
Rozhodnutie ústavného súdu treba splniť

Rozhodnutie ústavného súdu treba splniť

slovakia

left justify in out

img

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes povedal, že všetky orgány výkonnej moci by mali splniť rozhodnutie ústavného súdu, ktorý mu vrátil prezidentské právomoci prenesené na parlament v roku 2004.
      Prezident na tlačovej konferencii na Kryme, v Jalte, vyhlásil: "Ukrajina musí rešpektovať vládu zákona. To je hlavný princíp demokracie. Prezident, parlament i vládu musia splniť akékoľvek rozhodnutie ústavného súdu."
      Ukrajinský ústavný súd dnes označil za protiústavný zákon z roku 2004, ktorý odňal hlave štátu mnohé právomoci a preniesol ich na parlament. Podľa verdiktu súdu má prezident právo vybrať si svoju vládu a vládnuť v prezidentskej republike namiesto v parlamentnej.
      Viktor Janukovyč prevzal prezidentský úrad koncom februára po tesnom volebnom víťazstve nad svojou hlavnou súperkou, expremiérkou Juliou Tymošenkovou. Nová koalícia pod vedením premiéra Mykolu Azarova spojila Janukovyčovu Stranu regiónov s komunistickou stranou a blokom predsedu parlamentu Volodymyra Lytvyna.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies