Rozhodnutie súdu o Váhostave nie je stále zverejnené

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 10:59 • 2 min
Rozhodnutie súdu o Váhostave nie je stále zverejnené

BRATISLAVA - Rozhodnutie súdu, ktorý podľa zatiaľ neoficiálnych informácií už schválil reštrukturalizačný plán stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a. s. (Váhostav) nebolo napriek očakávaniu zverejnené ani v utorok.

slovakia

left justify in out

Malo by sa tak stať v najbližších dňoch, keďže sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Katarína Bartalská mala na potvrdenie, alebo zamietnutie plánu reštrukturalizácie spoločnosti Juraja Širokého lehotu do piatka 22. mája. Váhostav by sa mohol k rozhodnutiu vyjadriť v utorok, ak sa dostane k súdnemu spisu.


"Schválením reštrukturalizačného plánu sudkyňa potvrdila závažné podozrenia z toho, že celá reštrukturalizácia bola od začiatku dobre, dopredu pripraveným podvodom krytým štátom a politickými špičkami vládneho Smeru," myslí si poslanec parlamentu Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Schválením tohto plánu sudkyňa podľa neho nevyužila možnosť, aby spochybnila účasť schránkových firiem, ktoré sú spriaznené, podľa všeobecne dostupných informácií, s majiteľmi Váhostavu a s najväčšou pravdepodobnosťou ich pohľadávky sú fiktívne.


"Napriek tomu, že som ju na tieto skutočnosti prostredníctvom prokuratúry aj písomne upozornil, nijako v tomto smere nekonala. Dokončila tak tento pripravený podvod, na ktorý sa nedobrovoľne poskladali drobní živnostníci a dodávatelia, ktorí nedostali za svoju prácu zaplatené. Tento podvod by nemohol byť vykonaný, keby nebol krytý vládou a politickými predstaviteľmi Smeru a tí sú za neho plne zodpovední," uviedol Kaník. Opozičný poslanec vyzval generálnu prokuratúru a všetky príslušné orgány, aby konali a zabránili tomu, aby 20 mil. eur (pohľadávky schránkových firiem voči Váhostavu) odišlo zo Slovenska a aby sa tak "znemožnilo dokazovanie a vyšetrenie tohto obrovského podvodu".


Veritelia Váhostavu schválili návrh reštrukturalizačného plánu firmy 30. apríla. Nezabezpečení veritelia majú podľa plánu získať 19,6 mil. eur, čiže o 3,9 mil. eur viac oproti pôvodnému zámeru. Majú tak dostať 18,75 % namiesto 15 % zo svojich uznaných pohľadávok. Celkové pohľadávky nezabezpečených veriteľov dosahujú 104,7 mil. eur. Banky ako zabezpečení veritelia sa vzdali 15 % zo svojho uspokojenia a dostanú tak 85 % z objemu svojich pohľadávok namiesto pôvodných 100 %. Ich pohľadávky sú 31,3 mil. eur a späť by mali dostať 24,2 mil. eur. Váhostav má za päť rokov, od budúceho roku, vyplatiť všetkým veriteľom 43,85 mil. eur. Celková schválená miera uspokojenia veriteľov je 32,3 % zo súhrnných pohľadávok 136 mil. eur.


Váhostav má zvyšnú časť pohľadávok veriteľov do 50 % vyplatiť po skončení päťročného reštrukturalizačného plánu a ďalšiu časť do 100 % by mal uhrádzať postupne zo svojho zisku. Tieto podmienky vyplývajú z nedávno schválených zmien Obchodného zákonníka, ako aj zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Všetci veritelia by tak mali postupne získať 100 % svojich pohľadávok predbežne za desať rokov.

 

Ak veritelia nevyužijú tieto možnosti, budú môcť predať svoje pohľadávky za 50 % ich hodnoty štátnej Slovenskej záručnej a rozvojovej banke, podľa plánu do konca tohto roka. Majú na to ísť peniaze z bankového odvodu, ktorý bol pôvodne určený v prípade potreby na záchranu bánk. Štát si pohľadávky bude vymáhať od Váhostavu. Európska komisia zisťuje, či vláda môže poskytnúť Váhostavu plánovanú finančnú pomoc. Spoločnosť ponúkla veriteľom 49 % svojich akcií.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies