Rozhodnutie o forme úveru závisí najmä od účelu

NETKY.SK • 25 Júl 2016, 12:19 • 2 min
Rozhodnutie o forme úveru závisí najmä od účelu

BRATISLAVA- Pri žiadosti o s potrebiteľský úver je potrebné zvážiť viacero faktorov. Rozhodnutie o forme úveru závisí najmä od účelu, na ktorý chcete peniaze použiť.

slovakia

left justify in out

Každý typ produktu sa hodí na niečo iné. Výrazný vplyv zohrávajú aj úrokové sadzby a poplatky, ktoré s nimi súvisia. “Vo všeobecnosti platí, že povolené prečerpanie na účte a kreditná karta by mali slúžiť najmä na krátkodobé financovanie. Rozdiel medzi nimi je napríklad vo výške limitu. Banky poskytujú spravidla vyšší limit na kreditku,” hovorí špecialista na úvery v ZUNO banke Jozef Dudáš.

 

Ak si chce niekto požičať väčšiu sumu na dlhšie obdobie a vyhovujú mu pravidelné mesačné splátky, najvhodnejším variantom je podľa ZUNO banky pôžička. Úrokové sadzby spotrebiteľských úverov v súčasnosti začínajú od 4,9 % ročne. Najdôležitejší ukazovateľ pri žiadosti o pôžičku je podľa ZUNO banky ročná percentuálna miera nákladov (RPMN). Tento ukazovateľ totiž podľa Dudáša zohľadňuje okrem výšky úrokovej sadzby aj poplatky, ktoré sú s pôžičkou spojené a môžu ju tak výrazne predražiť.

 

Prednosťou kreditky je, že klient môže uhradiť čerpanú čiastku v bezúročnom období, nebude platiť úrok. Úrokové sadzby sa pri kreditných kartách pohybujú od 10,9 % ročne do 28 % ročne. Nižšie úrokové sadzby však väčšinou banky poskytujú pri prémiových kreditkách s rozšíreným balíkom služieb a pre klientov s vyšším dokladovateľným príjmom. Povolené prečerpanie, teda kontokorentný úver, najčastejšie slúži ako rezerva, ak klientovi napríklad ostáva pár dní do výplaty. Úrokové sadzby na kontokorentné úvery sa začínajú od 12,9 % ročne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies