Rómski žiaci sú podľa Amnesty International stále diskriminovaní

NETKY.SK • 3 September 2010, 07:06 • 2 min
Rómski žiaci sú podľa Amnesty International stále diskriminovaní

Rómski žiaci sú podľa Amnesty International stále diskriminovaní

slovakia

left justify in out

img

Rómske deti zamknuté v oddelených triedach na školách, separované rómske jedálne či zákaz stretávania sa s nerómskymi spolužiakmi počas vyučovania a čisto rómske škôlky. Aj takto vyzerá diskriminácia Rómov podľa mimovládnej organizácie Amnesty International (AI) uplatňovaná na niektorých školách na Slovensku.
Malí Rómovia sú podľa AI nasilu zaraďovaní aj do špeciálnych škôl, primárne určených pre žiakov s ľahkým mentálnym postihnutím. "Trpia jednou z najkrutejších foriem diskriminácie – segregáciou," pomenoval dnes problém David Diaz-Jogeix z AI na tlačovej konferencii v Bratislave. AI monitoruje túto problematiku na Slovensku už od roku 2006.
Vzdelávanie nie je pre Rómov rovnocenné, doplnila Barbora Černušáková z výskumného tímu AI. Deti, ktoré trpia chudobou – teda najmä rómske deti podľa nej často končia v školách, kde sú oveľa horšie vzdelávané. Tie potom čaká smutná budúcnosť.
V regiónoch s vysokým zastúpením rómskej populácie tvoria až traja zo štyroch žiakov v špeciálnych školách práve rómski žiaci. "Tieto školy uzamkli celú etnickú skupinu do tried, ktoré poskytujú nižšiu kvalitu vzdelávania," povedala na adresu špeciálnych škôl Černušáková. Ani rodičia žiakov podľa AI pritom celkom nechápu, na čo je primárne špeciálna škola zameraná. "Rodiča majú často pred sebou dilemu, musia sa rozhodnúť, či umiestnia svoje deti do bežných škôl a tým ich vystavia diskriminácii, alebo naopak, ich dajú do síce menej náročnej školy, ale v nej nebudú toľko ohrozované," vysvetlil Diaz-Jogeix.
Štátna tajomníčka ministerstva práce Lucia Nicholsonová pre TASR reagovala, že o dlhodobom probléme vie. Potvrdila, že deti zo sociálne vylúčených spoločenstiev končia často úplne nesprávne v špeciálnych školách, kde sa ani kvalita ani úroveň vzdelávania nedá porovnať so štandardnou školou. "V praxi dochádza k takým prípadom, že 16-ročný vyjde z piateho ročníka špeciálnej základnej školy a nevie písať ani čítať. To je realita. A potom nemôžeme očakávať od takýchto ľudí, že sa dokážu uplatniť na trhu práce," uviedla.
Nemyslí si, že každé rómske dieťa patrí do špeciálnej školy. "S týmto vieme bojovať. Prirodzeným spôsobom akoby 'vytunelujeme' špeciálne ZŠ, hlavne také, kde sú tieto nesprávne zaradené deti a navýšime normatív na znevýhodneného žiaka natoľko, aby sa štandardnej škole oplatilo vzdelávať ho."
Podľa Nicholsonovej musí zároveň fungovať aj kontrolný mechanizmus, nové testovanie rómskych detí a ich lepšia diagnostika. Najťažšie je podľa nej nastavenie spoločnosti. "Niektorí riaditelia škôl predo mnou neskrývali ani rasistické vyhlásenia."
Mimovládna organizácia apeluje na slovenskú vládu, aby podnikla kroky na ukončenie segregácie rómskych detí. Slovenská prax podľa nich zanecháva tisíce rómskych žiakov v prostredí špeciálnych škôl alebo v etnicky segregovaných triedach či školách. "Vláda sa zaviazala, že bude bojovať proti segregácii etnického pôvodu, ale to nestačí," hovorí Amnesty. Aktivisti vo vybraných európskych mestách majú dnes proti problému protestovať pred slovenskými ambasádami. AI zároveň posiela slovenskej vláde memorandum – Kroky k ukončeniu segregácie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies