Rómska únia sa chce stretnúť s Pollákom aj Matovičom

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 16:54 • 2 min
Rómska únia sa chce stretnúť s Pollákom aj Matovičom

BRATISLAVA - Strana Rómskej únie na Slovensku (SRÚS) chce pozvať na pracovné stretnutie splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka, aby vysvetlil, ako vidí ďalšie riešenie rómskej problematiky na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ako dnes na tlačovej besede v Bratislave povedal predseda SRÚS František Tanko, stretnutie strana plánuje na 25. apríla v Bratislave. Rovnako chce naň pozvať aj predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča, ktorý podľa predstaviteľov SRÚS kedysi rozprával o tom, ako chce riešiť problémy Rómov. Pozvánky na stretnutie pošle strana obom v piatok 11. apríla. "V prípade, že ani jeden na stretnutie nepríde, máme pripravené iné riešenie. Prídeme za Pollákom pred Úrad vlády SR, no príde nás viac, možno 500 až tisícka Rómov z východného Slovenska," doplnil s tým, že tak urobia zrejme do konca mesiaca.

 

Strana Rómskej únie na Slovensku od stretnutia očakáva najmä to, že Peter Pollák vysvetlí, čo ako splnomocnenec vlády bude ďalej robiť s rómskou problematikou. "Následne, ak nám to nevysvetlí, zvážime ďalšie kroky. Verejne vyzveme predsedu vlády Roberta Fica, aby ho odvolal... Chceme, aby premiér zhodnotil a zvážil, či ponechá Petra Polláka na poste šéfa úradu splnomocnenca vlády, no predtým chceme spraviť prvý krok, ktorým je práve okrúhly stôl," povedal Tanko. 

 

SRÚS sa plánuje splnomocnenca opýtať najmä na to, ako chce ďalej nakladať s peniazmi, ktoré sú určené pre Rómov. Veľa peňazí ide podľa jeho slov na nezmyselné projekty, pričom užitočnejšie by bolo, keby šli na prácu pre ľudí. "Chceme, aby nám Pollák priniesol na stretnutie menný zoznam ľudí, ktorí sedia v grantovej schéme, aby nám vysvetlil, ako vyzerá vyúčtovanie peňazí a kam následne majetok ide, toto nás veľmi zaujíma," uviedol predseda SRÚS. Pripomenul, že tieto peniaze sú určené na riešenie rómskej problematiky a nie na to, aby na nich niekto zbohatol. "Zaujíma nás, kto sedí v riadiacom orgáne, ktorý schvaľuje eurofondy," dodal. Tanko a jeho strana si myslia, že Igor Matovič je "otcom" rómskej reformy, ktorá nemá žiaden vplyv na pracovné vyťaženie Rómov. 

 

Stranu pobúrili viaceré projekty, na ktoré boli pridelené zo štátneho rozpočtu peniaze. Občianske združenie zo Zlatých Klasov získalo podľa Tanka päťtisíc eur na nákup hudobnej aparatúry, ďalší Róm získal päťtisíc eur na spustenie internetového rádia. "Toto nepovažujeme za adekvátne riešenie zlej situácie Rómov. Navrhoval by som, aby boli peniaze využité len na prácu a nie na projekty," povedal novinárom. Okrem toho, ako pripomenul a doložil to konkrétnymi zmluvami, išli peniaze napríklad na nákup notebookov za tisícky eur, cestovné a ubytovanie členov pracovnej komisie či na experta na sekundárnu analýzu. "Ten expert príde medzi Rómov a bude trepať piate cez deviate, to naozaj nemá žiadny význam," povedal a dodal, že to Rómom nepomôže a nepotrebujú to. "Rómska problematika sa raz niekomu veľmi vážnym spôsobom vymkne z rúk," uzavrel predseda Strany Rómskej únie na Slovensku František Tanko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies