Prekonala viacnásobné tragédie, napriek tomu ostatným radila, ako nájsť šťastie

NETKY.SK • 13 December 2019, 06:20 • 2 min
Prekonala viacnásobné tragédie, napriek tomu ostatným radila, ako nájsť šťastie

„Šťastie je presvedčenie, ktoré nám nedovolí vzdať sa ani vtedy, keď sa rútime z vrcholov sveta, ani vtedy, keď padáme z ružovej steny."

slovakia

left justify in out

Hannah Whitehall Smithová stála uprostred nepriaznivých okolností. Útočil na ňu zľava smútok, zprava nečakaná udalosť. Ona ale pozdvihla ruku a použila kľúč, ktorý otvoril dvere šťastiu. Hannah pochopila, že tajomstvo spočíva v dôvere v Boha a že sa dá žiť šťastne aj vtedy, keď je more rozbúrené a všade naokolo číha nebezpečenstvo.

 

img


Vydala sa pomerne mladá, Robert Smith sa stal jej manželom, keď mala devätnásť rokov. Ako väčšina žien, aj ona si vytýčila očakávania, ktoré by podľa nej mali byť v manželskom zväzku naplnené. Na Robertovi ju predovšetkým lákal jeho charakter, domnievala sa totiž, že je to muž zbožný, ktorý uprednostňuje pevné zásady a nedá sa ľahko vyprokovať situáciou tak, aby klesol na duchu. Okrem toho, imponovala jej predstava romantika a aj to, ako zodpovedne riadil rodinný podnik. Čoskoro však ideál ustúpil pravde a ukázalo sa, že Robert je impulzívny, jeho emócie sa nepredvídateľne striedajú a rozhodnutia vznikajú bez premyslenia možných dôsledkov.


Firma sa pod jeho vedením napokon dostala do bankrotu a on sa dal zapriahnuť do celkom iného povolania (začal kázať evanjelium).


Ani úloha kazateľa mu nevydržala pridlho, prvá väčšia skúška ho preverila natoľko, že Robert nielenže so službou skoncoval, ale sa aj psychicky zrútil a v takom stave ostal až do úplného konca života.

 

img

 

Už ich nie je sedem
Napriek tomu sa Hannah držala viery a vyhlasovala, že nech by sa prihodilo čokoľvek, nevzdá sa a neustúpi depresii. S Robertom priviedla na svet sedem detí, z toho ale štyri zomreli bez toho, aby okúsili naozajstnú dospelosť.


Dcéra sa narodila mŕtva, najstaršieho syna Franka zabil týfus, keď mal osemnásť rokov. Päťročná Nellie neprekonala silný zápal priedušiek a deň, keď mala Hannah oslavovať narodeniny, teda siedmeho februára, podľahla šarlachu jedenásťročná Rachel.


A hoci je to absurdné, pre niekoho neuveriteľné, pre iného úplné šialenstvo a navyše nepravdepodobné, Hannah sa nikdy nepustila viery. Z ľudského hľadiska by potrebovala povzbudenie ona, ale napokon bola Hannah tá, ktorá prinášala povzbudenie ďalej. Obohacovala poslucháčov vo funkcii kazateľky a učiteľky Biblie. Manžel a aj jej deti vydýchli bez viery, ona sa spokojná a šťastná dožila 79 rokov.

 

Dala som to najlepšie
Už 125 rokov vychádza jej kniha Kresťanovo tajomstvo šťastného života. Napísala ju ona, ktorá by pod ťarchou trpkých skúseností mohla prestať snívať, dúfať, hľadať šťastie a oddane vytrvávať pri Bohu.


„Dala som to najlepšie, čo som mala. Viac nebolo v mojich silách," povedala.


Niekto by možno tvrdil, že život k nej bol nespravodlivý, a že jej do rúk zámerne vtisol nesprávne karty. Pravda je ale taká, že Hannah videla, počula a vnímala a telo i dušu dávala do takej miery, do akej bola schopná. Nech sa teda poteší a povzbudí každý, pretože nič také ako pád na dno neexistuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies