Prezident Ghaní odmieta tvrdenia o krádeži štátnych prostriedkov

NETKY.SK • 19 August 2021, 08:11 • 2 min
Prezident Ghaní odmieta tvrdenia o krádeži štátnych prostriedkov

Afganský prezident Ašraf Ghaní odmieta tvrdenia veľvyslanca svojej krajiny v Tadžikistane, Mohammada Zahira Aghbara, že zo štátnej kasy ukradol 169 miliónov dolárov. Odchod z Afganistanu označil za jediný spôsob, ako zabrániť krviprelievaniu.

slovakia

left justify in out

Ghaní v stredu večer zverejnil  na sociálnej sieti video, v ktorom potvrdil, že sa nachádza v Spojených arabských emirátoch. Vo svojom posolstve poďakoval afganským bezpečnostným silám, ale tiež uviedol, že zlyhanie mierového procesu viedlo k tomu, že sa moci chopilo hnutie Taliban. Tvrdil, že bol nútený odísť z Afganistanu s jednou súpravou tradičného oblečenia, vestou a sandálmi, ktoré mal na sebe.

 

img

Na margo obvinení, že zo štátnych prostriedkov ukradol spomenutú sumu 169 miliónov dolárov, skonštatoval: „Tieto obvinenia sú úplne nepodložené.“

 

Prečítajte si: Zakladateľ Talibanu, prezývaný Mäsiar, sa vrátil po dvadsiatich rokoch do Afganistanu

Informácie o tom, že Ghaní neodišiel z Afganistanu naprázdno, pred niekoľkými dňami ponúkli aj Rusi. Ako uviedol hovorca ich ambasády v Kábule, Nikita Iščenko, Ghaní utiekol z Kábulu so štyrmi autami a helikoptérou plnou peňazí.

 

Súvisiaci článok: Ruské veľvyslanectvo v Kábule je pod ochranou Talibanu. Prezident Ghaní utiekol s taškami plnými peňazí!

„Kolaps režimu je najvýstižnejšie charakterizovaný tým, ako Ghaní ušiel z Afganistanu: štyri autá boli naplnené peniazmi a ďalšiu časť peňazí sa pokúsili strčiť do helikoptéry, ale všetko sa do nej nevošlo, pričom časť peňazí zostala ležať na asfalte,“ poznamenal Iščenko.

 

Možno vás zaujme: ROZHOVOR: Cestovateľ Martin Navrátil nám porozprával o aktuálnom dianí v Afganistane

Aghbar považuje konanie prezidenta za vlastizradu a sľúbil, že požiada Interpol o jeho zatknutie. Šachrijor Nazrijev, riaditeľ pobočky Interpolu v Tadžikistane, však pre ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti povedal, že zatiaľ takúto žiadosť neevidujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies