Romney vyhral primárky v Michigane a Arizone

NETKY.SK • 29 Február 2012, 07:57 • 2 min
Romney vyhral primárky v Michigane a Arizone

Romney vyhral primárky v Michigane a Arizone - Politika Republikánsky uchádzač o nomináciu v amerických prezidentských voľbách Mitt Romney si ťažko vybojoval víťazstvo v utorkových primárkach v rodnom štáte Michigan a jasne vyhral primárky v štáte Arizona

slovakia

left justify in out

img

Republikánsky uchádzač o nomináciu v amerických prezidentských voľbách Mitt Romney si ťažko vybojoval víťazstvo v utorkových primárkach v rodnom štáte Michigan a jasne vyhral primárky v štáte Arizona. Zasadil tak úder svojmu hlavnému republikánskemu súperovi Rickovi Santorumovi a nabral silu pred superutorkom, keď sa na budúci týždeň 6. marca budú konať primárky až v desiatich štátoch. 
      Exit polly ukazovali, že väčšina republikánskych voličov v Michigane a Arizone pokladá práve Romneyho za kandidáta, ktorý bude schopný poraziť demokratického prezidenta Baracka Obamu v novembrových prezidentských voľbách.
      Po sčítaní hlasov z 92 percent okrskov v Michigane mal Romney na konte 41 percent a viedol tak pred Santorumom, ktorý získal 38 percent. Texaský kongresman Ron Paul sa umiestnil tretí s 12 percentami a bývalý predseda Snemovne reprezentantov Newt Gingrich získal sedem percent.
      V Arizone po sčítaní hlasov zo 73 percent okrskov viedol Romney so 47 percentami pred Santorumom s 26 percentami. Gingrich dosiahol na tretie miesto so 16 percentami a Paul získal osem percent.
      Michigan je rodným štátom Romneyho, ktorý tam bol pokladaný za jasného víťaza a sľubného rivala demokrata Obamu v novembrových prezidentských voľbách, ale Romney nakoniec zvádzal so Santorumom trpký boj o víťazstvo.
      Romneyho triumf v utorkových primárkach v Arizone sa očakávalo. Tam bol nepochybným favoritom a jeho odporcovia strávili iba málo času kampaňou v Arizone.
      Romneyho všeobecne pokladajú za kandidáta, ktorý má najlepšie pozície poraziť prezidenta Obamu vo voľbách, a podporuje ho aj väčšina straníckych funkcionárov. Santorum si však podmanil jadro konzervatívnych straníkov, ktoré nepochybuje o nefalšovanosti jeho názorov na sociálne otázky ako umelé prerušenie tehotenstva a Romneyho pokladá za príliš umierneného. 

Zdroj: TASR/Reuters, Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies