12. augusta sa návštevníci podujatia Na šľachtickom dvore - Počiatky Sztárayovcov v Michalovciach vrátia v čase do 18. storočia

NETKY.SK • 9 August 2023, 17:30 • 2 min
12. augusta sa návštevníci podujatia Na šľachtickom dvore - Počiatky Sztárayovcov v Michalovciach vrátia v čase do 18. storočia

MICHALOVCE - Zemplínske múzeum v Michalovciach, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pozýva širokú verejnosť na kultúrno-spoločenské podujatie „Na šľachtickom dvore – Počiatky Sztárayovcov v Michalovciach“. Slávnosť sa uskutoční dňa 12. 8. 2023 v čase od 15. do 20. hodiny v areáli Zemplínskeho múzea.

slovakia

left justify in out

„V roku 2023 si pripomíname 280. výročie príchodu Sztárayovcov do kaštieľa v Michalovciach. Prvým vlastníkom tohto šľachtického sídla sa stal gróf Imrich Sztáray, a to po dlhých a náročných majetkových ťahaniciach. Rod Sztárayovcov tak viac než 200 rokov ovplyvňoval spoločenský, kultúrny a hospodársky vývoj Michaloviec i širšieho regiónu. Už tradične múzeum reaguje na rôzne výročia a udalosti realizáciou podujatí vychádzajúcich z historických faktov, čomu je tak aj v tomto prípade“, uviedla Stanislava Rovňáková, riaditeľka Zemplínskeho múzea.

 

Návštevníci sa vrátia v čase, až do 18. storočia. Stretnú sa so samotnou imperátorkou Máriou Teréziou a jej verným služobníkom, majiteľom michalovského panstva, grófom Imrichom Sztáraym. Podujatie otvoria o 15:00 hod. salvy diel a ukážky práce delostrelectva. Pred samotným príchodom panovníčky návštevníci zažijú armádny šerm jej veličenstva, následne sa cisárovná prihovorí k svojmu ľudu. Neopakovateľnú atmosféru umocní prehliadka barokovej módy spojená s prezentáciou korunovačných klenotov. Záujemcovia sa môžu zapojiť i do výučby dobových tancov a nebudú chýbať ani ukážky stolovania a sabráže.

Ducha doby návštevníci zažijú vďaka spoločnosti Fringia, ktorá bude hlavným účinkujúcim podujatia. Skupina sa zaoberá rekonštrukciou a prezentovaním stredoeurópskeho bojového umenia z obdobia od 15. až 19. storočia, s dôrazom na šerm šabľou, ktorá patrila medzi najcharakteristickejšie zbrane nášho regiónu. Venuje sa i dobovým, historickým tancom z obdobia neskorého stredoveku, renesancie a baroka, a tak ponúka komplexný pohľad na život strednej a vyššej šľachty na našom území.

 

V rámci bohatého programu vystúpi aj Divadlo teatrálnej skratky (DTS), ktoré o 17:30 odohrá divadelné predstavenie „Ja, Imrich Sztáray“. DTS je voľná skupina amatérskych hercov pod vedením režiséra, scenáristu a herca Petra Karpinského, pod ktorého taktovou sa na pôde múzea v minulosti odohralo viacero predstavení ako Prízrak Michalovského kaštieľa, Mousson či Michalovskí Rómeo a Júlia. Ich vystúpenie u prítomnej verejnosti ešte znásobí ducha dôb minulých.

 

Súčasťou podujatia budú aj tvorivé dielne pre malých i veľkých návštevníkov, drevený kolotoč a možnosť prehliadky interaktívnych expozícií. Vstup na podujatie je spoplatnený: dospelý 6 €, dieťa od 3 rokov: 4 €, dôchodca, ZŤP: 3 €, rodiny (2+2, 2+3) 17 €.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Košice24.sk - Dnes24.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies