Lesné požiare na východe Austrálie zničili už tisíce hektárov porastov

NETKY.SK • 25 Október 2023, 11:30 • 2 min
Lesné požiare na východe Austrálie zničili už tisíce hektárov porastov

SYDNEY - Rozsiahle lesné požiare vo východoaustrálskom štáte Queensland zasiahli už vyše 11.000 hektárov porastov a vyžiadali si minimálne jednu ľudskú obeť.

slovakia

left justify in out

Miestna polícia v stredu uviedla, že v riedko zaľudnenom poľnohospodárskom regióne Western Downs na juhovýchode Queenslandu našli v noci na stredu telo muža, ktoré sa zatiaľ nepodarilo identifikovať.

Podľa starostu tohto regiónu Paula McVeigha sa do evakuačných stredísk uchýlili stovky ľudí a mnohí z nich prišli aj o všetok majetok.

 

"Oficiálne číslo (zničených domov) je päť, bohužiaľ však vieme, že pri takýchto silných požiaroch sa toto číslo zvykne zvýšiť," povedal McVeigh. Uhasiť lesné požiare je podľa neho mimoriadne náročné, pretože smer vetra sa neustále mení a plamene niekedy siahajú až do výšky 15 metrov.

Podľa miestnych požiarnikov v evakuačných centrách strávilo noc z utorka na stredu približne 350 ľudí.

Požiare buša najviac postihli menšie mestá ako Tara, Kogan, Millmerran a Wieambilla. Úrady v týchto lokalitách vyzvali občanov, aby sa presunuli do bezpečia.

Na území Queenslandu hlásia v súčasnosti 53 požiarov a mnohé z nich sa stále nedarí dostať pod kontrolu. Úrady v najbližších dňoch neočakávajú zlepšenie situácie, pretože oblasť sužujú vysoké teploty dosahujúce až 42 stupňov Celzia a silný vietor.

Podľa meteorológov by sa v oblasti mohlo ochladiť cez víkend. Očakávajú sa tiež búrky, ktoré by mohli situáciu zlepšiť. Hovorca požiarnej a záchrannej služby Queenslandu (QFES) však varoval, že blesky môžu spôsobiť aj ďalšie požiare.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP / dpa, Foto: The West Australian
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies