Rok po narodení dieťaťa sa rozíde pätina rodičov

NETKY.SK • 20 Október 2023, 10:00 • 2 min
Rok po narodení dieťaťa sa rozíde pätina rodičov

Miesto rodinnej idylky dramatický rozchod. Taká je realita celej pätiny čerstvých rodičov. Dôvodom je málo sexu, pochopenia, komunikácie i pomoci so starostlivosťou o dieťa.

slovakia

left justify in out

Narodenie dieťaťa môže vyzerať ako reklama na kompletné rodinné šťastie. Ale nie vždy a nie u každého. Prečo sa rodičia rozchádzajú skôr, ako ich potomok oslávia prvé narodeniny?
Nespíme spolu a len sa hádame! Z istého nedávneho výskumu vyplynulo, že sa počas prvých 12 mesiacov života dieťaťa rozpadá jedna pätina párov, a to zosobášených aj nezosobášených. Dôvody? Na zoznam tých najčastejších podľa získaných poznatkov patrí zúfalý nedostatok sexuálnej intimity, chabá komunikácia a časté hádky týkajúce sa partnerovho nízkeho zapojenia sa do starostlivosti. Aj keď sa ukázalo, že jeden z desiatich párov sa po niekoľkomesačnej odluke dá zase dohromady, súdiac podľa tých zvyšných to na rodinnú harmóniu vážne nevyzerá. „Všeobecne sa predpokladá, že prvá skutočná partnerská kríza prichádza až po sedemročnom spolužití a že nové dieťa krachujúci vzťah dokáže zlepiť. Ale nie je tomu tak. Bezsenné noci, únava, menej času aj chuti na sex, obrovská zodpovednosť, toto všetko otestuje aj tých najodolnejších jedincov,“ vysvetľuje britská psychologička a zakladateľka sociálnej siete vyhradenej iba pre matky Siobhan Freegard. Áno, sú veci, na ktoré sa dokonale pripraviť skrátka nemožno, čo potvrdzuje aj menovaná odborníčka. Podľa nej vysoké percento čerstvých matiek bojuje aj s nízkym sebavedomím spôsobeným telesnými zmenami. Ich drahé polovičky sa zase ťažko zmierujú s pocitom akejsi odstrčenosti, pretože sa všetka pozornosť ženy točí okolo dieťaťa. Aj kvôli tomu frekvencia konfrontácií narastá a domáce dusno hustne a hustne. Mocná sila slov... „Je skľučujúce vidieť toľko párov, ktoré sa čoskoro po zrodení nového života rozchádzajú. Niet pochýb o tom, že je rodičovstvo so všetkými tými zmenami v spánkových vzorkách a rutinách veľmi stresujúce. Najdôležitejšia je preto komunikácia o vzájomných pocitoch,“ uzatvára expertka Siobhan Freegard s tým, že by si rodičia mali urobiť čas aj pre seba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies